Jó üzlet lenne a Nyugati Liget

Legalább 400 milliárd forinttal növekszik a környező ingatlanok értéke, a várható egészségi hasznok pedig évi 10 milliárd forint nagyságúra tehetők a Nyugati Liget megvalósítása esetén – állítja a Levegő Munkacsoport, hasonló projekteket elemző külföldi és magyar szakértői becslések, kutatási eredmények és tanulmányok alapján. A zöldfelületek mentális egészségre gyakorolt kedvező hatásáról több mint ötven tanulmány értekezik.

A Nyugati pályaudvar épülete mögötti vágányok déli oldalának lefedésével jelentős zöldterület alakítható ki, amellyel egy másfél kilométer hosszú parkkapcsolat jöhetne létre a Városliget folytatásaként. A Levegő Munkacsoport a 25 hektárra tervezett új keletű elnevezéssel „Podmaniczky Parknak” keresztelt liget társadalmi hasznairól készített előzetes becslést.

Világszerte számos kutatás mutatta ki, hogy a parkok melletti ingatlanok értéke magasabb, mint az azoktól távolabbi ingatlanoké, a jelenlegi szlömös területhez képest pedig még nagyobb léptékű lenne a változás. A Podmaniczky Park létrejötte után a környékbeli ingatlanok értéke szakértői becslések szerint jelentősen, esetenként akár 100 százalékkal is növekedhet. De a Levegő Munkacsoport ennél jóval kisebb mértékkel, 3-10 százalékkal számolt, és még így is 400 milliárd forint értéknövekedést prognosztizálnak.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a parkok javítják a szociális, társas kapcsolatokat, ami viszont az emberek egészségi állapotát befolyásolja kedvezően. Barcelonában a rendszeresen parkban játszó gyerekek mentális állapota kimutathatóan javult. Egy holland vizsgálat szerint a kórházi napok száma tíz százalékkal csökkent már attól is, hogy a kórterem zöldre nézett. Egy négyzetméter lomb egy kilogramm szennyezőanyagot – por, korom stb. – képes kiszűrni. A zöld környezet levegőminőséget javító hatása ma már széles körben elfogadott tény.

A parkok kedvezően hatnak a környéken lakók egészségi állapotára. Ezek a területek ugyanis lehetőséget adnak a rekreációra, a szabad mozgásra, a növényzet javítja a mikroklímát, tisztítja a levegőt, véd a zajtól. Ennek köszönhetően kevesebb pénzt kell gyógyításra fordítani, csökken a kiesett munkaidő. Mindezek hatására évente 10 milliárd forint kiadást lehet elkerülni. Az elveszett életévek pénzben kifejezett értékére vonatkozóan is számos kutatás készült, például az Európa Bizottság megbízásából. Ezekben egy életév elvesztésének árát 15 millió forintban határozták meg. Ha a Nyugati mögötti park kialakításával évente ezer életév elvesztése előzhető meg, akkor a nyereség 15 milliárd forintra tehető évente.

A Podmaniczky Park kialakításának költsége mintegy 60-80 milliárd forint, a Levegő Munkacsoport szerint könnyen megállapítható, hogy a beruházás igen rövid időn belül megtérül.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.