Itthon is gyanússá váltak a volt Tiborcz-cég megbízásai

Rövid időn belül a második vizsgálat indult ellenzéki feljelentésre Tiborcz István volt cégével összefüggésben.

Az Európai Csalásellenes Hivatal vizsgálata után Magyarországon is eljárás indult Orbán Viktor vejének korábbi vállalkozása ellen. A közvilágítási bizniszben utazó Elios Zrt. ellen a Párbeszéd Magyarországért tett feljelentést a Direkt36 tényfeltáró cikke nyomán, melyből kiderült, hogy a vállalkozás (amelyből Tiborcz István azóta már kiszállt) túlárazva dolgozott önkormányzatoknak, esetenként tízmilliós, akár  százmilliós többletkiadást okozva.

A PM-et most tájékoztatta az ügyészség, hogy ismeretlen tettes ellen nyomoznak: "a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztálya a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntettének gyanúja miatt" indított nyomozást.

Ahogy arról beszámoltunk, az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) is vizsgálódik - a Demokratikus Koalíció korábbi feljelentése alapján - az Elios korrupciógyanús, milliárdos közvilágítás-fejlesztési ügyei miatt. A cég több vidéki nagyváros világításának korszerűsítésére nyert el megbízást közbeszerzési pályázatokon. Tavaly például a tizenötből tizenkét közvilágítási pályázatot ez a cég kapott meg. Az Elios így összesen 3,9 milliárd forint értékű megbízáshoz jutott, amelyből 1,2 milliárd forint volt az unió által biztosított forrás – ezért vizsgálódik most az OLAF. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.