Nyomozás indult Orbán veje ellen

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a Tiborcz István résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. gyanús közbeszerzései miatt indított vizsgálatot.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK)  ügyvezető alelnöke és európai parlamenti képviselője még februárban fordult az OLAF-hoz Orbán Viktor veje, Tiborcz István korrupciógyanús, milliárdos közvilágítás-fejlesztési ügyei miatt.

A korábban Tiborcz résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. több vidéki nagyváros világításának korszerűsítésére nyert el megbízást közbeszerzési pályázatokon. Tavaly például a tizenötből tizenkét közvilágítási pályázatot ez a cég kapott meg. Az Elios így összesen 3,9 milliárd forint értékű megbízáshoz jutott, amelyből 1,2 milliárd forint volt az unió által biztosított forrás – ezért vizsgálódik most az OLAF.

Tiborcz a pályázatok megnyerése idején még résztulajdonos volt a cégben. A Napi Gazdaság május végén írta meg, hogy Tiborcz április 28-i hatállyal eladta minden olyan érdekeltségét, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet.

Az OLAF hétfőn a fenti levélben erősítette meg, hogy Molnár bejelentése nyomán nyomozás indult az ügyben. Erről az első hírt az Index röppentette fel, de a portál információit az OLAF akkor még nem erősítette meg.

A céges adatokból nem látszik egyértelműen, mi lett azzal a tetemes nyereséggel, amelyet Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének a volt cége, a közbeszerzéseken sikert sikerre halmozó Elios Innovatív Zrt. abban az időszakban termelt, amikor Tiborcz még résztulajdonos volt. 

Csepreghynek mindegy, ki a szereplő

A kormány minden vizsgálatban, függetlenül annak szereplőitől, együttműködik az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalával (OLAF), és abban érdekelt, hogy az Európai Bizottság és a magyar közvélemény minden ügyben teljesen tiszta képet kapjon a források felhasználásáról - reagált Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek a Demokratikus Koalíció közleményére a nyomozás megindításáról. Csepreghy Nándor kiemelte: ahogyan eddig is, így ebben az esetben is minden szükséges adatszolgáltatásnak eleget tesz a kabinet.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.