Italboltok: Lázárt és Vargát faggatják a mutyiról

Az Együtt-PM válaszokat vár Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől és Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől a nemzeti italboltokkal kapcsolatban - közölte Szigetvári Viktor, a pártszövetség társelnöke csütörtökön.
Azt írta: a sajtóban megjelent hírek szerint mégiscsak igaznak bizonyultak azok a feltételezések, miszerint a trafikok után jöhetnek a nemzeti italboltok, vagyis alkoholt is csak az erre létrehozott, az állam által engedélyezett italüzletekben lehet majd kapni.

Szigetvári Viktor Lázár Jánost és Varga Mihályt arra kéri, hogy adjanak számot azokról a körülményekről, amelyek a szabályozást indokolják, illetve amelyek a szabályozás előkészítése mögött állnak. Az Együtt-PM-es politikus először kíváncsi arra: igazak-e a sajtóban megjelent hírek a nemzeti italboltok létrehozásáról, s ha igen, akkor milyen kereskedelmi és szakmai okok indokolják a nemzeti italboltok létrehozását; készült-e hatásvizsgálat az intézkedés várható hatásairól; milyen munkaerő-piaci hatásokat várnak az intézkedéstől.

Szigetvári Viktor szerint a trafikok megjelenése után jelentősen nőtt az illegális forgalom, ezért arra is kíváncsi, hogy a jövedékiadó-bevétel tekintetében milyen hatásra számítanak. Kérdés továbbá az is, hogy milyen eljárás keretében osztják ki az italboltok koncesszióját, "hiszen a korrupt, politikailag vezérelt trafiktenderek botrányaiból mindenki megtanulhatta, hogy milyen az, amikor Orbán Viktor kormánya belenyúl a kereskedelembe" - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Az Együtt-PM támogat minden, a tömény- és égetett szeszes italok kereskedelmét tisztességesen szabályozó erőfeszítést, de nem engednek semmilyen oligarchikus érdekek által vezérelt új piacszabályozást és -újrarendezést - áll a közleményben.

A Napi Gazdaság csütörtökön írt arról, hogy jövőre nyitnak a nemzeti italboltok, az eddig még csak elképzelés szintjén létező koncepciót véglegesítették. A lap információi szerint biztosnak tűnik, hogy a dohányboltok monopóliumával megegyező módon jövőre kizárólag az erre létrehozott, az állam által előzetesen engedélyezett italüzletekben kapható majd alkohol.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.