Trafik után szeszmutyi: jönnek az állami italboltok

2015-ben államosítják az alkoholkereskedelmet – értesült a Napi Gazdaság. A kormány véglegesítette a tervet, amely szerint a trafikokhoz hasonlóan üzemelő, monopolhelyzetű italboltok létesülnek Magyarországon.

Megkezdődtek az egyeztetések a piac szereplőivel az alkoholkereskedelem állami monopóliummá tételével kapcsolatosan – tudta meg a lap kormányközeli forrásokból. Úgy tudják, a kereskedelmi rendszert a nemzeti dohányboltokéhoz hasonlóan alakítják ki, azaz a törvény elfogadása és hatályba lépése után csak a kimondottan erre a célra létrehozott italboltok árusíthatnak majd alkoholt.

Az ügy érdekessége, hogy bár többször is felröppentek hírek az italpiac államosításáról, a kormányzat eddig következetesen tagadta, hogy lennének ilyen tervek, idén márciusban Giró-Szász András kormányszóvivő egyenesen kacsának nevezte az erről szóló híreket. Májusban a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte azt a Népszabadsággal: „nem készül előterjesztés az alkoholtartalmú italok kereskedelmének újraszabályozására”.

A Napi Gazdaság megemlíti: az italboltok létrehozása nem magyar sajátosság lenne, Ausztráliában, Új-Zélandon és Kanadában jó ideje nem árulnak szeszt az üzletekben, csak italboltokban, és főbb elemeiben hasonló rendszer működik a skandináv országokban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.