Ingyenbuszok Pécsett, riasztás Esztergomban a szmog miatt

Pénteken az autósok jegy és bérlet nélkül utazhatnak a Pécsi Közlekedési Zrt. (PK) buszain. Esztergomban elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát.

A baranyai megyeszékhely levegőjében a szálló por koncentrációja két napon át meghaladta a küszöbértéket, s a meteorológiai előrejelzés szerint nem várható olyan változás, amely javítaná a levegő minőségét. Ezért Pécsett elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Ennek értelmében a személygépkocsi-forgalmat ugyan nem tiltják, ám a város irányítói szeretnék, ha minél több autós busszal közlekedne november 18-án.

Ezt oly módon igyekeznek ösztönözni, hogy a város tulajdonában lévő PK buszait ingyenessé tették az autósoknak. Azok vehetik igénybe a pécsi buszokat térítésmentesen, akik felmutatják autójuk érvényes forgalmi engedélyét.

Nem kell jegyet venni az autós szülőkkel együtt buszra szálló kiskorú gyermekeknek sem. A kisgyermekes anyák forgalmi nélkül is ingyen vehetik igénybe a pécsi buszokat.

Ha a fenti rendelkezés hatására megtelnek a PK járművei, akkor a cég mentesítő járatokat indít. Ezek számától függ, hogy az ingyenes buszok mennyibe kerülnek majd Pécs önkormányzatának.

Közben az MTI tájékoztatása szerint Esztergomban is elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát a város polgármestere.

A városházi tájékoztatásban felhívták a lakosság figyelmét, hogy kerüljék a fával és szénnel való tüzelést, valamint függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket. A riasztás ideje alatt tilos az avar és a kerti hulladék égetése.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérték a lakókat, hogy lehetőleg ne használják a dízelüzemű gépjárműveket.
  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.