Íme, a gránitszilárdságú alaptörvény hatodik módosítása

Hat kormánypárti képviselő kedden egyéni képviselői indítványaként benyújtotta az öt évvel ezelőtti megalkotásakor gránitszilárdságúnak mondott alaptörvényünk hatodik módosításának tervezetét. Ugyancsak ők, név szerint Kósa Lajos, Gulyás Gergely, Harrach Péter, Simicskó István, Vejkey Imre, Rubovszky György jegyzik „az egyes törvények terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos módosításáról” című előterjesztést is, amely „szükségállapot és terrorveszélyhelyzet idején felhatalmazást ad a honvédség bevetésére az erőszakos cselekmények elhárítására”.

Mintha eddig nem vetették volna be a hadsereget
Mintha eddig nem vetették volna be a hadsereget
Teknős Miklós / Népszabadság

Emlékeztetőül: ezt a törvényjavaslatot eredetileg a Honvédelmi Minisztérium készítette és vitte ötpárti egyeztetésre. Első változata még 60 napra hatalmazta volna fel a kormányt – az ellenzék szerint – lényegében rendeleti kormányzásra. Felhatalmazást adott volna a szerkesztőségek kormányellenőrzés alá helyezésére, az internet és a mobilhálózat ellenőrzésére, korlátozására.

A HM tervezte minden párt számára vállalhatatlan és elfogadhatatlan volt, ezért az egyeztetések végére mind a harminc pont kikerült a törvényjavaslatból. Kedden már egy olyan tervezet került a parlament asztalára, amely csak nevében hasonlít az első változatra, és lényegében csak azok a rendelkezések maradtak meg benne, amelyek terrorveszélyhelyzet esetén lehetővé teszik a honvédség bevetését.

Ezt a változatot azonban már a korábbiakkal ellentétben nem a Honvédelmi Minisztérium jegyzi, hanem a már említett hat képviselő.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.