Ilyen szép is lehetne a Liget, de valószínűleg nem lesz

Németh Ádám látványtervei alapján könnyű elképzelni, hogyan változhatna meg a sokat vitatott terület, ha a Petőfi Csarnok lebontása után az új Nemzeti Galéria felépítése helyett a Liget érintett része inkább parkká válna.  

látványtervek csodás zöldterülete azonban valószínűleg csak álom: a jelenlegi állás szerint ugyanis a Pecsa helyére az új Nemzeti Galéria kerül, amelynek felépítése százhetvenegy fa kivágásával jár. Ezek közül huszonkét fa értéke két és fél millió feletti, további tizenhárom fa értéke egy-két és fél millió forint között mozog. Az épületet egyébként a japán SANAA építész iroda jegyzi.

A Városliget beépítése miatt hónapok óta folyik a vita: a Ligetvédők elnevezésű csoport tiltakozásokat szervez, és nemrégiben maga Bálint gazda is a tervek ellen foglalt állást. Bálint György videoüzenetében többek között a New York-i Central Parkhoz, valamint a londoni Hype Parkhoz hasonlította a Ligetet. „Az utókor szigorú, de igazságos ítéletével kell szembenézniük azoknak, akik hozzájárulnak a Városliget megcsonkításához" – tette hozzá.

A munkák március 17-én kezdődtek meg, amikor az egykori Kertem nevű szórakozóhely területéről vágtak ki hat fát, a szabadtéri pub helyére ugyanis a Magyar Zene Házát tervezik felépíteni. Zugló PM-es polgármester szerint a fakivágást akkor nem jelentették be, csak hatósági engedélyt kaptak róla, de nem számítottak rá, hogy ilyen gyorsan megkezdik a munkálatokat. A helyszínen gyorsan megjelentek az első tiltakozók.

A legutolsó hírek szerint a két oldal elvileg május 2-án, hétfőn csapott volna újra össze, ám ez elmaradt. Pár napja még arról lehetett ugyanis hallani, hogy a beruházásokat is érintő, volt Hungexpo-területen újraindultak volna a munkák, és az ott – márciustól szeptemberig engedéllyel – tiltakozókat emiatt el akarták volna távolítani. Jelenleg tehát áll a vita, de valószínűleg nem sokáig marad ez így.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.