galéria megtekintése

Elkezdték kivágni a fákat a Városligetben, már áll a bál

5 komment

NOL

Eddig hat fát vágtak ki, a munka jelenleg szünetel, mivel PM-esek a Kertem területén található, kivágásra ítélt fák alá álltak, így akadályozva a további pusztítást.

Elkezdték kivágni a Kertem nevű szórakozóhely területén lévő fákat csütörtökön délelőtt. Szabó Rebeka, Zugló PM-es alpolgármestere a hvg.hu-nak elmondta, a fakivágást nem jelentették be, szerdán kapták csak kézhez a fakivágásról a hatósági engedélyt, ezt jogilag elkezdték elemezni, de nem számítottak arra, hogy ilyen gyorsan megkezdik a munkálatokat.

Csütörtök reggel nyolckor három főkertes autó jelent meg, és megkezdték a pusztítást. Rövidesen több tiltakozó is megjelent a helyszínen, és mindenkit arra buzdítanak, hogy menjen a Városligetbe. 

 
Néhány fából már csak ennyi maradt
Kovács Klára / Népszabadság

Az egykori Kertem nevű szórakozóhely területén most ágak, farönkök hevernek szerteszét. Miután PM-es aktivisták a kivágásra ítélt fák alá álltak, leállt a munka, az emelőkosaras járművekről abbahagyták a fák legallyazását.

Teljesen egészséges fákat vágtak ki
Kovács Klára / Népszabadság

A Civil Zugló Egyesület tagjai azt tervezik, a veszélyben lévő, teljesen egészséges fákhoz láncolják magukat, hogy megakadályozzák a további, értelmetlen pusztítást.

Eközben a Liget Budapest közleményt adott ki, amelyben azt írják, "az átfogó parkrehabilitáció szükségessé teszi a beteg és balesetveszélyes fák eltávolítását, de a kivágott példányok pótlásával és az ökológiai hotspotok kialakításával jelentősen növekedni fog a liget biológiai értéke". Hozzátették, a Főkert felmérése szerint a városligeti fák nyolcvanöt százaléka ápolásra szorul, tizenkét százaléka pedig egyenesen balesetveszélyes.

Szerintük a volt Hungexpo területén 19 fát szükséges növényegészségügyi vagy kertészeti okok miatt kivágni, de a parkrészen található tuskók és a kiszáradt koronájú, elpusztult faegyedek eltávolítása is indokolt. Az építési munkálatok 15 egészséges fát érintenek, közülük minden megmenthető példány - szám szerint 5 fa - pár napon belül, március 21-22. között átültetésre kerül.

Hozzátették, hogy a lebetonozott felületek arányát 5 százalékkal csökkentik, és a kivágott fákat 150 százalékos arányban pótolják, a Magyar Zene Háza fűtési-hűtési rendszere pedig teljes mértékben megújuló energiaforrásokra épül. A projekt keretében megszűnik az 50 ezer négyzetméteres Dózsa György úti parkoló, a betonrengeteg helyén új parkrész és ökológiailag fenntartható mélygarázs épül.

Dél körül megjelent a helyszínen a korábbi fideszes környezetvédelmi államtitkár, Illés Zoltán is, aki pártállástól függetlenül mindenkit polgári engedetlenségre szólított fel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.