Róna Péter szerint a liberálisok ki akarják "nyiffantani" az LMP-t

Nem megy el az országból, a fontos ügyekkel továbbra is foglalkozni szeretne, mondta a Hvg.hu oldalon megjelent interjújában Róna Péter, aki korábban a Népszabadságnak kijelentette: „itt jutottam el magyarországi utam végére”.

Az Ökopolisz Alapítvány lemondott vezetője azt állítja a portálon: liberális körök megüzenték az LMP-nek, hogy vagy csatlakozik Bajnaiékhoz, vagy "kinyiffantják" őket. Hogy konkrétan kik fenyegették ezzel az ökopártot, arra az újságíró nem kapott választ.

Róna csak arra utalt, hogy meg kell nézni a kongresszus előtt megjelent kommentárokat és publicisztikákat, "majdnem mind arról szólt, hogy ha az LMP nem csatlakozik, úgymond eltűnik a süllyesztőben."

A Hvg. hu arra is rákérdezett: miként értette, hogy Bajnai Gordonék "kriptofasiszta" módon viselkedtek. Róna szerint ő "ezt szigorúan tudományos értelemben" használta. 

"A szakirodalomban azt nevezik kriptofasisztának, amikor egy döntésnek, lépésnek nincs más tartalma, kizárólag a hatalom megszerzése. Szerintem az Együtt 2014 „ajánlatának” sem volt más célja, csak a hatalomra jutás" – magyarázta.

A saját sértettségét érdemben nem kommentáló közgazdász elismerte: az LMP felkérte listavezetőnek, miniszterelnök-jelöltnek, de – ahogy fogalmazott – "én nem érzem magam alkalmasnak ilyen tisztség betöltésére, mert nem tudom magam kiismerni ebben az országban."

Az Együtt 2014 visszautasít

Róna Péter valótlanságok, illetve súlyos tévedések hangzottak el – írja a Facebookon közzétett reagásában az Együtt 2014. Ami a vétójogot illeti: Róna Péter minden valószínűség szerint nem látta, vagy, ha látta, nem olvasta el figyelmesen a csatlakozási tárgyalások megkezdését indítványozó meghívóhoz mellékelt két dokumentumunkat, az elvi, erkölcsi alapvetéseinket és az együttműködési megállapodást, amit a Milla, a Haza és Hala dás Egyesület, valamint a Magyar Szolidaritás Mozgalom kötött október 23-át követően. Ez utóbbi dokumentum 5. pontja ugyanis egyértelműen és szó szerint kimondja, hogy további szervezetek csatlakozási tárgyalásokra való meghívásról, csatlakozásáról, valamint minden alapvető fontosságú politikai kérdésben az Együtt 2014-et alkotó szervezetek egyhangú szavazással döntenek – magyarul az együttműködő tagoknak vétójoga van – írják.

Ami pedig a Róna Péter által idézett fenyegető mondatot illeti: az Együtt 2014 Választói Mozgalom szervezői ilyen mondatot soha, sehol, senkinek nem mondtak – áll a reagálásban. Vetélytársainkat, ellenfeleinket és potenciális szövetségeseinket is jobban tiszteljük annál, hogy ilyen, vagy ehhez hasonló mondatokkal igyekezzünk képviselni azt, amiben hiszünk. Az Együtt 2014 pontosan egy olyan új, politikai kultúra meghonosításáért küzd, amelyben a személyes sértettség, vagy a politikai, világnézeti különbségek nem jogosítanak fel arra senkit, hogy kriptofasisztának nevezze a másikat, vagy más, becsmérlő jelzővel illesse a tőle eltérően gondolkodókat – írja a szervezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.