Róna Péter: A hazám nem az én világom

Róna Péter távozik az LMP alapítványának éléről, és hátat fordít a magyar közéletnek.

Lemondott az LMP pártalapítványának társelnöki posztjáról a neves közgazdász, Róna Péter, és közölte, hogy a magyar közéletnek is hátat kíván fordítani. Ezt az oxfordi professzor megerősítette a Népszabadságnak.

Róna régóta szoros viszonyt ápolt a LMP képviselőivel, korábban egyesek még alternatív miniszterelnök-jelölti csoportot is alapítottak neki a közösségi portálon. A közgazdász legutóbb az ökopárt történelminek nevezett kongresszusán mondott kortesbeszédet, itt azt az álláspontot képviselte, hogy az LMP-nek igent kell mondania az Együtt 2014-gyel való együttműködésre, azt viszont semmi sem indokolja, hogy csatlakozzon is a mozgalomhoz. Vagyis Róna Péter azt a Schiffer András által képviselt vonalat támogatta, amely végül – ha szűken is, de – egyértelmű többséget szerzett a tanácskozáson.

A Schiffer Andrásnak címzett levelében Róna Péter többek között azt írja, évek óta azzal az érzéssel küzd, hogy „hazám, Magyarország nem az én világom”. Hozzáteszi, hogy rendre olyan dolgokkal szembesül, amelyekre nem tud magyarázatot adni, az utóbbi hetek eseményei pedig arról győzték meg, hogy „a küzdelem értelmetlen”. Róna a magyar gazdaság és társadalom vergődésének okairól írva kiemeli, hogy a devizahitelezés életek százezreit tette tönkre, a Magyar Nemzeti Bank pedig elvesztette a monetáris folyamatokra gyakorolható hatását egy hazug, csalárd „termék” bevezetése miatt. Róna Péter a levelében megnevezi a „devizahitelezés megalkotóit”, így Járai Zsigmondot, Király Júliát, Simor Andrást, Gyurcsány Ferencet, Bajnai Gordont, Oszkó Pétert és Felcsuti Pétert. „Az, hogy ez a disznóság és az abból fakadó tragédiák megtörténhettek szeretett hazámban, számomra egy feldolgozhatatlan személyes kudarc volt, hiszen pont az én szakmámról volt szó. És az, hogy azok, akik személyesen felelősek mindezért, akik több mint egymillió embert fosztottak meg mindenüktől, képesek most magukat a jogállamiság nagy védőivé alakítani, képesek a talpig becsületes LMP-t az úgynevezett balliberális értelmiség nagy többségének aktív részvételével a megsemmisülés szélére sodorni, egyszerűen elképesztő, érthetetlen a számomra” – fogalmazott.

A közgazdász hozzáteszi: az Orbán-kormány két év „őrülete” miatt megpróbálta „lenyelni a békát” és elfogadni az összefogás valamilyen változatát. Leírja, hogy találkozott Bajnai Gordonnal és Kónya Péterrel „abban a reményben, hogy az önreflexió valamilyen formáját fogom megtapasztalni”. A találkozóról beszámolva viszont többek között azt írta: hiába kérte, hogy a mozgalom ne küldjön levelet az LMP-nek a kongresszus előtt, azt a választ kapta csak, hogy ezt már megbeszélték az ökopárt vezetőivel. „Itt jutottam el magyarországi utam végéhez. Mivel elfogadtam a felkérést, hogy mondjak a kongresszuson egy rövid beszédet, ezt megtettem, megpróbáltam egy esetleges kompromisszum sarokköveit megfogalmazni. Mára már megbántam, hogy egy pillanatra is elképzelhetőnek tartottam az együttműködést ezzel az álnok, cinikus és erőszakos bandával, és kénytelen voltam szembenézni azzal a felismeréssel, hogy ott, Magyarországon, nem tudom jól csinálni a dolgokat, nem megbízható az ítélőképességem, nem tudok eredményes lenni. Jobb tehát, ha nem próbálok innen kibicelni. Itt viszont sűrűsödnek a feladataim. Tudom, hogy lesznek olyanok, akik a lemondásomban valamiféle ellenérzést vélnek észlelni az LMP-vel vagy az LMP egyes tagjaival szemben. Totális tévedés. Végtelenül nagyra becsülöm azt a szorgalmat, odaadást és becsületet, amivel ez a kis párt küzdött a sötétség ellen, és Téged is, Karácsonyt (Karácsony Gergely –a szerk.) is, a kuratórium tagjait és sok más LMP-st, akit megismertem, nagyon szeretném a jövőben is barátomnak tartani” – írta Róna Péter. A közgazdászprofesszor nem először fogalmaz meg éles kritikát az Együtt 2014-gyel, illetve Bajnai Gordonnal kapcsolatban. Korábban azt mondta, hogy „Bajnai csoportja kizárólag egy Gyurcsány–Bajnai-csoport, amely ideológiai értelemben egy egyhangú tömörülés”. Megkerestük a Haza és Haladás Egyesületet is a levélben megfogalmazottakkal kapcsolatban. Gyurkovics Tamás, az alapítvány tagja és Bajnai Gordon kommunikációs munkatársa lapunknak mindössze annyit mondott: az egyesület, illetve az Együtt 2014 választói mozgalom Róna Péter döntését is az LMP belügyének tekinti, így azt nem kommentálja. Ezzel együtt úgy tudjuk, hogy a volt kormányfőnél és stábjánál komoly és őszinte meglepetést okoztak Róna mondatai, különösen azután, hogy a közgazdász tulajdonképpen érvényesíteni tudta álláspontját a pártkongresszuson, mégis – egyfajta sértődöttséggel – vert pozícióról beszél. Ezért többen úgy vélik, hogy az európaisággal összeegyeztethetetlen orbáni rendszer, a magyar politikai élet stílusa és az LMP utóbbi időben tapasztalt belső vitakultúrája együtt „tette be a kaput” a neves szakembernél.

Csiba Katalin, az LMP szóvivője megkeresésünkre azt mondta: hálásak Rónának az alapítványban végzett munkájáért és azért a szakmai színvonalért, amit képviselt. – Róna Péter véleménye, akárhol is van a világban, továbbra is mérvadó az LMP számára – fogalmazott.

Ertsey Katalin felfüggesztette a párttagságát

„Ocsmány politikai alkuk és kontraszelekció diadala” volt a hétfői frakcióelnökségi választás, ezért felfüggesztette párttagságát az LMP országgyűlési képviselője, Ertsey Katalin. Erről levélben értesítette a vezetést. A politikusnő a hét végéig kért gondolkodási időt arra, hogy részt tud és akar-e venni az LMP képviselőjeként a parlamenti munkában. Ertsey szerint politikai alkuk köttettek, a tehetségre, a szorgalomra és a vezetési képességre pedig állítása szerint nincs szükség. Hozzá kell tenni, hogy Ertsey Katalin jelölést kapott a frakcióvezetői tisztségre, de azt nem fogadta el. „Ami itt történik, az minden, ami ellen ezt a pártot annak idején létrehozták, és ebben mindkét oldal a legszörnyűbb oldalát mutatta ki” – írja a levélben.

Róna Péter
Róna Péter Bajnai Gordonnal és Kónya Péterrel találkozva jutott el magyarországi útja végéhez
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.