Hunvald biztos abban, hogy bebizonyosodik ártatlansága

Erzsébetváros volt polgármestere, Hunvald György biztos abban, hogy a bírósági eljárás végére bizonyítani tudja, nem volt igaz az, ami miatt több mint két évet töltött előzetes letartóztatásban. A volt MSZP-s politikus erről az ATV-nek adott interjúban beszélt, miután pénteken kiengedték őt az előzetes letartóztatásból, és helyette lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

Hunvald György volt polgármester és Gál György, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori SZDSZ-es elnöke, továbbá 23 társuk ellen november elején emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt.

A büntetőper másodrendű vádlottját, a volt szocialista polgármestert sok száz milliós ingatlanpanamák, illetve sokmilliós kárt okozó lakáskiutalások és fiktív megbízási szerződések miatt az ügyészség bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolja.

Hunvald György - miután pénteken kiengedték az előzetes letartóztatásból, és helyette lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el - az ATV-nek adott interjút, amit szombaton sugároztak. Az interjúban kijelentette: "meg vagyok győződve a mai napig arról, hogy itt bűncselekmény nem történt". "Ezt a 823 napot úgy lehetett kibírni, hogy hittem az igazamban, hittem abban, hogy ezek a bűncselekmények nem történtek meg" - mondta, hozzátéve, hogy ezt szeretné is bebizonyítani.

Erzsébetváros egykori polgármestere az ingatlanértékesítésekről szólva azt mondta: nem 17 ingatlanról volt szó károkozást tekintve, hanem ennek körülbelül a feléről. Többször is megjegyezte, hogy a nyomozóhatóság részéről egyetlen olyan szakértői vélemény sem készült, amely az ingatlanok értékét meghatározta volna, az erre vonatkozó indítványaikat pedig visszautasították.

Véleménye szerint "Magyarországon talán ez az első olyan csalási vád, ahol nem készült szakértői vélemény", amit meglehetősen furcsáll, hiszen - mint hozzátette - az ingatlanok esetében az ügyészség készíttetni szokott egy másik értékbecslést, és ha az eltér attól, amely alapján eladták az épületet, akkor gyanúsít. Mint mondta, a szóban forgó ingatlanok esetében a VII. kerületi önkormányzat által elvégzett több értékbecslés alapján a forgalmi érték felett több mint 300 millió forint folyt be az önkormányzat kasszájába vételárként, ekkora hasznot realizált a kerület.

Arra az ügyészségi álláspontra, mely szerint megtévesztette az önkormányzati képviselőket, amikor tudott a hamis értékbecslésekről, mégsem tett semmit, azt válaszolta: "nem tudom, mitől hamis az értékbecslés. Az önkormányzat igazságügyi szakértőt kért fel, akit az ügyészség meg sem hallgatott. Az igazságügyi szakértő megállapította, hogy ezek az értékek rendben vannak".

A vád tárgyát képező megbízási szerződésekre kitérve kifejtette: azok két csoportra bonthatók, egyrészt azokra, akik a polgármesternek, másrészt azokra, akik a képviselő-testület frakcióinak adtak tanácsokat. Az ügyben szintén szereplő Czibula Csabáról, a VII. kerületi egykori fideszes alelnökről, az erzsébetvárosi gazdasági bizottság volt tagjáról Hunvald György elmondta, ő szintén tanácsadó volt.

"Ha ő a Piszkos Fred nevű kocsma tulajdonosa volt a kerületben, az hogy képzelhető el, hogy neki átfogó képe lehetett a vállalkozások működéséről?" - szólt a kérdés a volt polgármesterhez, aki azt válaszolta, hogy Czibula Csaba nyolc éve ezzel foglalkozott, és az iparkamarával is szoros kapcsolatot tartott. Tanácsot adott például a szórakozóhelyek nyitva tartásával és a kerületi vállalkozók parkolási szabályzatával kapcsolatosan - jegyezte meg.

Az interjúban szóba kerültek a kedvezményes lakáskiutalások is, amelyekről szólva Hunvald György közölte: a polgármesteri lakáskiutalási keretbe azok eshettek, akik semmilyen más jogcímbe nem fértek bele. Arra a felvetésre, hogy Gál György szeretője is így kapott lakást, úgy reagált: "nem tőlem kell megkérdezni ezt a kérdést, mert nem én javasoltam".

A vagyonhelyzetét firtató kérdésre azt hangsúlyozta, hogy az ezzel kapcsolatos csúsztatások okozták neki a legnagyobb kárt. Elmondta, egy Peugeot 607-es, illetve egy Peugeot 807-es típusú autóval járt. Amit zároltak tőle - folytatta - az egy hétéves, másfél millió forint értékű Peugeot 807-es volt, egy 1996-ban vásárolt Jaguar, amelynek zároláskori értéke körülbelül egymillió forint volt, egy 200 ezer forint értékű Ford Mustang kasztni és egy 2,5 millió forint értékű, 34 éves Fiat.

Végül elmondta, mióta kiengedték az előzetes letartóztatásból, részt vett egy kerülettakarítási rendezvényen. Hozzátette, az emberek, akikkel találkozott, nagyon örültek annak, hogy látják, nincs börtönben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.