Hőségriadót fújt az ÁNTSZ

Újabb országos hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos. Ma éjféltől öt napon át erős fölmelegedés, kánikula várható.

Az országos tisztifőorvos ma éjféltől augusztus 10-ig ismét elrendeli a hőségriadót. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napi középhőmérséklet kedden és szerdán az Alföldön és a Dél-Dunántúlon már többfelé 25 fok fölött várható. Csütörtöktől egyre nagyobb területen valószínű 27 fok feletti napi átlaghőmérséklet. Frissítő helyi záporokra, zivatarokra csütörtökig, majd a következő hét elején van esély, de az ország döntő részén száraz idő ígérkezik. Komoly lehűlés jelei egyelőre nem látszanak. A most kiadott riasztást ellenben meg is hosszabbíthatják.


Dátum

Minimum

Maximum

alsó

felső

alsó

felső

08.05.

szerda

15

20

31

35

08.06.

csütörtök

16

22

32

36

08.07.

péntek

16

22

33

37

08.08.

szombat

16

22

33

37

08.09.

vasárnap

16

22

32

36

08.10.

hétfő

15

21

31

36

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra inti a tisztifőorvos. Akik pedig jelenleg a szabadságukat vízparton töltik, az ÁNTSZ arra kéri, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A nagy melegben különösen figyelni kell a fokozott folyadékbevitelre
A nagy melegben különösen figyelni kell a fokozott folyadékbevitelre
Balogh Zoltán / MTI

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a nagy melegben különösen figyelni kell a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. A szabadtéren dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

Tarlósék is készülnek

Az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás nyomán Tarlós István főpolgármester utasítást adott, hogy a főváros cégei mindent tegyenek meg a lakosság hőségérzetének enyhítése érdekében - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél fokozott készenlét lép életbe, folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat. Emellett a BKV Zrt. megrendelésére naponta a meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják a villamossíneket a kivetődés megakadályozására.

A Főkert Nonprofit Zrt. a hőségre való tekintettel valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli, s rongálás esetén igyekszik mihamarabb elhárítani a műszaki problémát. Mint kiemelték: a társaság által kezelt zöldterületeken, illetve játszótereken összesen 106 ivókút található. A Fővárosi Vízművek Zrt. szerdán déltől este 6 óráig, csütörtökön délelőtt 10 órától este 6 óráig mobil egységekből hűtött zacskós vizet oszt a Deák téren, továbbá a Keleti- és a Nyugati pályaudvaroknál - írta a Főpolgármesteri Hivatal.

A Palatinus strand és a Dagály strand és Uszoda visszavonásig meghosszabbított nyitva tartással - a Palatinus este 8 óráig, a Dagály strand este 9 óráig - várja a látogatókat. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő valamennyi strandnál a pénztárakhoz ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki, valamint folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra, illetve a fokozott folyadékpótlás szükségességére - olvasható a fővárosi közleményben.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.