Hírigazgató lehet a hírhamisítóból

A közmédiából származó információk szerint Papp Dániel, az MTVA tartalomszolgáltatási igazgatóságának vezetője veheti át a hírigazgatói feladatokat, a hírigazgatóság felügyeletét is.

Papp Dániel az Orbán Viktor miniszterelnököt bíráló Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti politikus magyarországi látogatását meghamisító riportja miatt híresült el. Cohn-Bendit zöldpárti európai parlamenti képviselő a médiatörvény és az Orbán-kormány erőteljes kritizálása óta kedvelt céltáblája a kormányhoz hű médiának. Cohn-Bendit 2011-es magyarországi látogatásakor az MTV tudósítója, Papp Dániel rákérdezett a politikusnál egy többször is cáfolt szexuális zaklatás vádjára. A tudósítás szerint Cohn-Bendit „megfutamodott a kínos kérdések elől”, még azt is „bemutatták”, ahogy Cohn-Bendit elmegy a sajtótájékoztatóról, miközben a riporter beszél.

Az Index birtokába került vágatlan verzióból viszont kiderült, hogy Cohn-Bendit nemhogy nem futamodott meg, de részletesen válaszolt az MTV kérdésére, és utána még fél órán át ott maradt a sajtótájékoztatón. A vágatlan felvétel szerint Cohn-Bendit a kérdésre, hogy „demokratikus értéknek tartja-e kiskorúak szexuális tárgyú megközelítését”, azt felelte, „soha nem állítottam, hogy ezt vegyék bele az alkotmányba. Az alkotmánynak nem az a dolga, hogy életstílust definiáljon, hanem az, hogy egy demokrácia struktúráját meghatározza. Az életvitel magánügy. Elképesztőnek tartom, hogy egy olyan, rólam szóló vita, ami a franciáknál tíz éve volt terítéken, ennyire izgatja önöket. Nincs nekem ezzel semmi bajom, csak megjegyezném: akadt, aki amiatt bukott el egy választást a legutóbbi EU-választásokon, mert ezt boncolgatta. Ez egy lezárt ügy, a múlté”.

Az egyértelmű hamisítás után Papp Dániel semmilyen büntetést nem kapott, hanem nemsokára kinevezték az MTVA hír- és hírháttér-főszerkesztősége élére. Innen a Lomnici-hamisítási botrány után váltották le. Emlékezetes, a köztévé esti híradójában Tőkés László és Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsa vezetőiként tartottak sajtótájékoztatót. Az emberi jogi ügyekben nyilatkozó közszereplőkről szóló képi anyagban csak pár másodpercre mutatják félprofilból a Tőkés Lászlótól jobbra ülő Lomnici Zoltánt, majd amikor Tőkés nyilatkozott az MTI Hírcentrum riporterének, a háttérben beszélgető Lomnici arcát kimaszkolták.

A botrány miatt távozott Élő Gábor hírigazgató, Papp Dániel pedig onnantól a közéleti és dokumentum-főszerkesztőségét vezette. Idén nyáron pedig az MTVA tartalomszolgáltatási igazgatójának nevezték ki.

Az MTVA az Indexhez küldött levelében azt állította, hogy továbbra is lesz hírigazgató a cégnél Németh Zsolt személyében és tagadja, hogy Papp Dániel hamisítást követett volna el.

Napi rutin

A közszolgálati médiában az elmúlt években több alkalommal is előfordult, hogy a kormánnyal kritikus, vagy más okból nemkívánatosnak minősített embereket, véleményeket elhallgattak, vagy manipuláltak.

2011 márciusában az MTV Híradóban meghamisították az Európai Zöldpárt budapesti sajtótájékoztatóján történteket, úgy állítva be Daniel Cohn-Benditet, mintha megfutamodott volna a kérdések elől. Az Index birtokába került videóból derült ki, hogy az Orbán Viktorral szemben kritikus zöldpárti politikus - akit már előtte is rendszeresen pedofiloztak a köztévében - részletesen válaszolt az MTV kérdésére.

2011 decemberében a Duna TV és az MTV Híradójában kiretusálták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét egy felvételről, miután a volt főbírót „nemkívánatos személlyé" nyilvánították a hírműsorokban.

2012 januárjában az Operaház előtt tartott százezres ellenzéki tüntetést az MTV Híradójában úgy próbálták bemutatni, mintha alig lettek volna a demonstráción.

2013 januárjában a Kossuth rádió kulturális programok ajánlására kérte fel Esterházy Pétert, ám az író válogatásából kivágták azt a részt, amiben a Nemzeti Színházat ajánlotta. A történtekről Esterházy Péter úgy fogalmazott: "Legutóbb engem, emlékeim szerint, 1981-ben cenzúráztak."

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.