Hiller a legjobbak kiemelt támogatásáért

A legkiválóbb felsőoktatási intézmények, műhelyek kiemelt támogatására minőségalapú pályázati rendszer kialakítását kezdeményezte Hiller István oktatási miniszter. Szerinte az elmúlt években a legjelentősebb felsőoktatási infrastrukturális fejlesztés valósult és valósul meg, több mint százmilliárd forintért.

Az oktatási tárca vezetője a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) tanévnyitó ünnepségén azt mondta: "Meg kell teremteni azokat a pénzügyi eszközöket, amelyek lehetővé teszik, hogy ezeket az intézményeket 3-5 évig kiemelten és preferáltan finanszírozzák". A pontos feltételrendszert a Magyar Rektori Konferenciával, a Felsőoktatási Kerekasztallal, szakmai és civil szervezetekkel, érdekvédelmi tömörülésekkel együtt szeretnék kidolgozni. Javasolta, hogy a BGF, mint az ország legnagyobb és egyik legjelentősebb főiskolája ebben a vitában vegyen részt.

Hiller István a többciklusú felsőoktatás bevezetését célzó Bologna-folyamatról azt mondta, az új rendszer európai összehasonlításban is szervezetten és elsők között valósulhatott meg. Mára már az is látszik, hogy a munkaerőpiac értékeli az alapképzésben szerezhető diplomákat. A magyar felsőoktatásban végbement változásokról azt mondta, másfél évtized alatt négyszeresére emelkedett a hallgatói létszám, százezerről csaknem négyszázezerre. A változást szükségesnek tartotta, de az utóbbi években ezt a szemléletet át kellett hangolni a világ elvárásainak megfelelően egy színvonalközpontú oktatáspolitikára. Az ebből keletkező viták a felsőoktatást szolgálják.

Ennek megfelelően alakult át a finanszírozásban a fejkvótás rendszer a hallgatók teljesítménye és intézményválasztása szerint, s ennek hatásai már érezhetők. Az elmúlt években a legjelentősebb felsőoktatási infrastrukturális fejlesztés valósult és valósul meg, több mint százmilliárd forintért.

Sándorné Kriszt Éva, a főiskola rektora arról beszélt, hogy a bolognai rendszernek köszönhetően egyre inkább eltűnt a különbség a főiskolák és egyetemek között, mert a diploma értékét a piac határozza meg. A XXI. század felsőoktatása nemzetközi porondon szerveződik, a magyar felsőoktatásnak pedig az a célja, hogy oda bekerüljön és ott megmaradjon. A Budapesti Gazdasági Főiskola azt tűzte maga elé, hogy a gazdasági szakemberképzésben vezető gazdasági felsőoktatási intézmény legyen a képzés minden szintjén.

A 10. tanévét kezdő intézményben idén 6344 elsőéves kezdi meg tanulmányait alapképzésben, s 394-en a mesterképzésbe kapcsolódhatnak be. A rektor elmondta, idén kilencszázzal több hallgatót vettek fel, mint tavaly.

Az ünnepségen adta át Hiller István a felsőoktatásban adható legmagasabb elismerést, a Felsőoktatási Minőségi-díj arany fokozatát. A 2006-ban alapított elismeréssel a minőségfejlesztés terén elért kimagasló eredményeket és folyamatos fejlődést felmutató felsőoktatási intézményeket jutalmazzák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.