Hét és fél évet kapott a gólyatábori erőszaktevő

Hét és fél év börtönbüntetésre ítélte a Fonyódi Járásbíróság szerdán első fokon azt a 39 éves budapesti férfit, aki tavaly augusztusban az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) fonyódligeti gólyatáborában megerőszakolt egy lányt.

A bíróság K. Sándor Szilárdot szexuális erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek. Az ítélet szerint a férfi legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után helyezhető feltételesen szabadlábra. Németh Károly bíró – a sértett jogaira tekintettel – az ítélet indoklását a nyilvánosság kizárásával ismertette.

A 2014 szeptembere óta előzetes letartóztatásban lévő vádlott fotósként dolgozott a gólyatáborban, ahol a vád szerint augusztus 30-án kora hajnalban megtámadta, fojtogatta, ököllel verte, megöléssel fenyegette és megerőszakolta a budapesti elsőéves hallgatót. A történtekről fotókat is készített, ezekkel akarta zsarolni áldozatát.

A bíróság „a sértett kímélése érdekében”, a vádhatóság indítványának megfelelően, a nyilvánosság kizárásával folytatta le a tárgyalást, és az áldozat meghallgatásán nem volt jelen a vádlott sem. A szerdai határozathozatal előtt két tárgyalási napon kilenc tanút és egy igazságügyi szakértőt hallgatott meg a bíróság.

Tóth M. Gábor, a sértett jogi képviselője az ítélethozatal után újságíróknak azt mondta, a bíróság bölcs döntést hozott, hiszen a bűncselekményért kiróható kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésnek csaknem a maximumát szabta ki. A zárt tárgyalásra hivatkozva arról nem beszélt, hogy fellebbeztek-e a határozat ellen, de utalt arra, hogy az ítélet nem jogerős.

A Somogyi Hírlap online kiadása augusztus 31-én írta meg, hogy megerőszakoltak egy lányt a fonyódligeti gólyatáborban. A történtekről egy olvasó számolt be a megyei lapnak, a rendőrség pedig megerősítette az értesülést.

A Kaposvári Járásbíróság szeptember elsején közölte, hogy elrendelte egy 38 éves budapesti férfi előzetes letartóztatását, akit azzal gyanúsítottak, hogy megerőszakolt egy lányt Fonyódligeten, egy gólyatáborban. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora szeptemberben kari szinten fegyelmi eljárásokat indított az intézmény tanító- és óvóképző karának fonyódligeti gólyatáborában történtek miatt.

A fonyódligeti eset után egy másik, hasonló ügyre is fény derült. Az Index tavaly október elsején megjelent cikkében egy egyetemi hallgató lány számolt be az ellene – a fővárosi jogi kar gólyatáborában még 2013-ban – elkövetett, jogi következmények nélkül maradt nemi erőszakról. Az ELTE jogi karának gólyatáborában történtek miatt novemberben a fegyelmi bizottság kizárt két hallgatót a karról, egyet pedig két félévre eltiltott tanulmányai folytatásától.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa január 8-án jelentette be, hogy a miniszter munkacsoport létrehozását kezdeményezte – felkérve az oktatási jogok biztosát a vezetésére – a gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt. A testülettől várt ajánlás alapján a felsőoktatási intézmények megalkothatják a saját rendezvényeikre vonatkozó szabályokat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.