galéria megtekintése

Gólyatábori erőszak: „Emlékszem, én csak feküdtem, ő meg csinálta”

8 komment

NOL

Újabb volt hallgató lány fedte fel történetét. Az ELTE-TÓK és az ELTE-ÁJK táboraiban elkövetett szexuális bűncselekmények után a harmadik eset talán az eddigi legdurvább. A megerőszakolt lány magát hibáztatja, míg az egyetem Hallgatói Önkormányzata (HÖK) az esetet eltussolta. A lányhoz mentőt nem hívtak, inkább leitatták az erőszak után, majd másnap hazaküldték.

A Réka álnéven említett lány történetét sokáig nem volt képes megírni az Index újságírója, mivel ez az eset talán az eddigi legdurvább az eddig napvilágot látottak közül. A megerőszakolt lány ráadásul saját magát is hibáztatta a történtek miatt. Szerinte mások úgy láthatják, felelőtlen volt. Réka nem akarta bántani megerőszakolóját, nem dolgozta még fel az általa okozott traumát.

Réka józan volt és nem öltözött kihívóan, az őt megerőszakoló férfit is elutasította korábban. Megbeszélték, hogy nem lesz köztük semmi, és egy másik fiút is megkért a lány, hogy vigyázzon rá, ám ő cserbenhagyta, és a bűncselekmény után közösen bulizott az erőszakolóval. A lány elmondása szerint az is meglehet, hogy eleve összejátszottak.

Réka óvatos volt, mert már a gólyatábor előtt is erőszak áldozatául esett. A lány kerülte a veszélyes helyzeteket és a szexuális töltetű játékokat. Azonban a gólyatábor úgy volt megszervezve, mint ha azt egyébként is bűncselekményekre tervezték volna. A lányokat és fiúkat egy szobába osztották be, az ajtókat pedig nem lehetett bezárni. A gólyákat ezenfelül ivásra, vetkőzős és szexuális játékokra biztatták.

 

Az erőszak története egészen durva. Réka a közösségi helytől a szállása felé tartott, az út nem volt kivilágítva. A lány elmondása szerint már a gyülekezőkor világos volt, hogy a srácok dugni mennek, sőt versenyeznek, hogy ki szerez meg több lányt.

A történetben Zolinak nevezett erőszakolót Réka okosnak és kedvesnek látta, semmi gyanús nem volt benne. Egyszer megpróbálta őt lesmárolni, de megbeszélték, hogy mind a kettőjüknek van párja, ezért ez nem helyes.

Egyik este hármasban beszélgettek Zolival és Réka ismerősével, mikor a lány fázni kezdett, és úgy döntött, a sötét úton visszamegy a házba. Barátja, akit előzőleg megkért, hogy vigyázzon rá, nem kísérte el, ezért egyedül indult útnak.

Zoli egyszer csak elállta a lány útját a sötétben, és megpróbálta őt megcsókolni, amit a lány nem engedett. Réka elmondása szerint nem öltözött kirívóan, nem ösztönzött senkit arra, hogy szabad az út a fiúk számára. Ennek ellenére a következő pillanatban Zoli már leteperte őt.

A lány hiába próbált segítséget kérni, a hangos zene miatt senki sem hallotta. Réka ezután feladta. – Emlékszem, én csak feküdtem ott, ő meg csinálta, amit akart – mesélte a lány, aki szerint a fiú teljesen részeg volt, és azt sem tudhatta, mit tesz.

A lány a női WC-ben eszmélt rá, hogy megerőszakolták. Ezután újabb döbbenet érte, mikor a szobájába ment. Zoli és a fiú, akit megkért, hogy vigyázzon rá, ott volt a szobában. A megerőszakolt lány próbált segítséget kérni barátjától, de az rá sem hederített.

A nemi erőszak után az egyetemi HÖK gyalázatosan viselkedett Réka elmondása szerint: itatni kezdték, és mikor mentőt kért, nem hívtak neki, pedig nagyon vérzett. A HÖK próbálta menteni a helyzetet, és nyugtatni a lányt rengeteg alkohollal. Réka itt már tudta, hogy minden hiába, és senkit nem fognak felelősségre vonni.

A történtek után a megerőszakolt lány egész este sírt. A HÖK-ösök azt tanácsolták neki, aludjon egy jót, úgysem tudnak vele mit kezdeni. Réka haverja és Zoli egész este buliztak, de ha ez még nem lett volna elég, reggelre ott volt a szobában az erőszakoló.

Akkor fogta fel, hogy baj van, megkérdezte a lánytól, hogy van. Kérte, hogy bocsásson meg neki. Majd a lány vérzését a férfi nagy méreteivel magyarázta. Rékát ezután kidobták a táborból. Sosem derült ki, miért küldték őt haza. A lány egy nemi betegséget is elkapott a férfitól.

Zoli ezután még barátkozni is akart Rékával, többször kereste őt az interneten, hogy találkozzanak. A lány azért nem jelentette fel őt, mert nem akarta elrontani az életét, hogy büntetett előéletű legyen.

Réka nem akart sem magáról, sem pedig az intézményről elárulni részleteket, ahol az erőszak történt. A férfira, aki megerőszakolta, undorral gondol, a barátjára, aki pedig nem védte meg őt, még most is nagyon haragszik. Vele később még beszélt.

A megerőszakolt lány azt is elmesélte, hogy egy egyetemi bulin előjött a téma. Kiderült, hogy mindannyiukat érte erőszak életükben, de egyikük sem tett feljelentést. Volt, akit vadidegen, volt, akit a barátja erőszakolt meg.

Hasonló erőszakos bűncselekmény az ELTE-TÓK és az ELTE-ÁJK gólyatáboraiban is történt, ezek azonban nem maradtak büntetlenül.  Két hallgatót kicsaptak az ELTE-ről a tavaly nyári TÓK-os gólyatábori szexuális bűncselekmény miatt, hármat felfüggesztéssel, illetve megrovással büntettek. A diáklánnyal erőszakoskodó hallgatóval szemben azonban nem indult fegyelmi eljárás. AZ ELTE-ÁJK is hasonlóképpen járt el a tábor szervezői ellen. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.