Helsinki Bizottság: Nyilvánvalóan nem jogellenes a járdafestés

Rongálás szabálysértés miatt indult eljárás hétfőn a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistáival szemben, akik egy széttöredezett járdát festettek mozaikmintásra.
Amint arról beszámoltunk, a kétfarkúak Facebook-oldalukon írták meg, hogy a Dob utcában végzett járdaszínezés közben rendőrök jelentek meg, állítólag lakossági bejelentésre. A rendőrök szinte szabadkoztak, hogy értelmetlenül, de fel kell vegyék az aktivisták adatait. Távozásuk után váratlanul helyszínelők jöttek, akik mintát vettek a festékből, és civil ruhás rendőrök faggatták a környező kocsmák vendégeit. Azután az is kiderült, hogy hivatalos eljárás indult az ügyben.

A Magyar Helsinki Bizottság közleménye leszögezi: a rongálás elkövetésének feltétele, hogy valaki más tulajdonában kárt okozzon. Márpedig az "józan ésszel belátható, hogy a töredezett járda festése kárt senkinek nem okoz. Állagsérelemmel nem jár, a járda funkcionális használhatóságát nem rontja, így semmilyen helyreállítás nem indokolt festés miatt. Már persze azon kívül, ami a festés nélkül is szükséges lenne: a szétment és ezért balesetveszélyes járdát meg kell javítani."

Ezért a Helsinki Bizottság ingyenes jogi segítségét ajánl az eljárás alá vont aktivistáknak.

A kétfarkúak tavasszal kezdték városszépítő akciójukat, amely - azon kívül, hogy feldobta a szétmálló járdák szomorú képét -  egy matematikai tétel, a négyszín-elmélet bizonyítása is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.