Hazugsággal vádolta a családot a természetgyógyász

Felforrósodtak az indulatok az Agárdon másfél éves korában kóros soványságban meghalt E. Benjámin halálának ügyében folyó büntetőperben.
A 2013 szeptemberében tragikus körülmények között elhunyt gyerek nyugati orvoslásban kétkedő szüleit és a családot a külvilágtól hermetikusan elzáró nagyszülőket különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolják. A Székesfehérvári Törvényszéken Édl Gabriella tanácsa csütörtökön a családtagok vallomását szerette volna meghallgatni, de be kellett rekeszteni a tárgylást, mert az anya, E. Rebeka rosszul lett. Előzőleg Sándor Csaba ügyvéd a bíróság kizárását kezdeményezte elfogultság miatt, amit a törvényszék elutasított. Az ügyvéd kilencedik a sorban a büntetőper megkezdése óta, a jómódú E.-ék, akiknek életét az építési vállalkozó nagypapa irányítja, elégedetlen volt az eddigi védőkkel.

Az ügyvéd a szakértők kizárását is kezdeményezte már, meglátása szerint moralizáltak és nem vettek figyelembe olyan lehetséges betegségeket, amelyek a kisfiú halálát okozhatták. Ezek közül a per során a vízfejűség állt a védelem középpontjában, nem pedig azok a tények, amelyek a nyomozati anyagban szerepeltek. A boncolás és a begyűjtött tanúvallomások is azt támasztották alá, hogy a gyereket akkor sem vitték orvoshoz, amikor pedig azt tapasztalták, hogy nem vagy nehezen eszik. A halál oka a súlyos alultápláltság és a kezelés elutasítása volt. Benjámint jó egyéves koráig csak anyatejjel táplálták, a szakértői vélemények szerint szervezete felélte tartalékait. A boncolás során szerettek volna vért venni tőle, de nem volt vére, borzalmas fájdalmak között halt meg.

Teknős Miklós / Népszabadság

A vádlottak padján ül egy budapesti gyermekorvos és a családfő által kiválasztott természetgyógyász is, aki a kisfiút kóros állapota előrehaladtával kézrátéttel „gyógyította”, és amikor már nagy baj volt, bioenergetikai fölméréseket végzett Agárdon. M. Bertalan a dr megjelölést jelképesen használta, a nyugdíjas katonatisztnek a terápia idején az engedélye sem volt rendben. A bíróságon, ahol nem volt hajlandó vallomását felolvasni, merthogy lassan olvas, azt mondta, tájékoztatta a nagypapát arról, hogy ő nem orvos, a gyereket kórházba kell vinni.

Ezt a család elhárította, úgy vélve, hogy javul az állapota. M. Bertalan írásos vallomása, amelyet a bírónő olvasott fel, zavarba ejtő iromány volt, tele van a homeopatikus szerek ismertetésével, kitér benne a biorezonancia interneten fellelhető előnyeinek ecsetelésére is. A kisfiú halála napján az anya kétségbeesve hívta, közölte, habzik a gyerek szája, és nem mutat életjeleket. M. azt javasolta (telefonon), hogy hívjanak mentőt. De a gyereken már nem lehetett segíteni.

A természetgyógyász, akinek vallomása alatt az anya többször csóválta a fejét, a haláleset után is meg akart jelenni a pálcájával és az ingával E.-ék erődszerű építményében, de ekkor már azt mondták neki, „nincs rá szükség”. M. Bertalan, aki azt állította, az utolsó kezelésekért már nem is fizettek neki, azt mondta, a család sok hazugságot állított vele kapcsolatban a tárgyalásokon, miközben tudhatták, hogy nem orvos. Föl se tételezte, hogy a kezelései mellett nem használták az igazi medicinát. – A széltől is óvták a gyereket – mondta M. –, mindennek utánanéztek az interneten, nehogy állati eredetű termékeket fogyasszanak. Amikor náluk voltam, egy óra múlva távoztam, nehogy esetleges fertőzés kerülhessen át Benjáminra.

A kisfiú négy és fél kilós volt, amikor meghalt. A tárgyalás folytatódik, mert az anya vallomása megtétele előtt rosszul lett. Ítélet április végén várható.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.