Agárdi gyermekhalál: megint repült egy ügyvéd, előállítják a nagymamát

Nem kezdődött el időben a tárgyalás az agárdi gyermekhalál-ügyben, mert elkésett az ügyvéd, majd a bíróság arról rendelkezett, hogy rendőrök állítsák elő a negyedrendű vádlottat: a nagymamát.

A másfél éves unoka, E. Benjámin 2013 szeptemberében alig négy és fél kilósan halt meg Agárdon. A nyugati orvoslásban kétkedő szülőket és a természetgyógyászatban feltétlenül hívő nagyszülőket különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolják.

A vádlottak padján ül a gyermek krónikus lefogyása után is kézrátétes gyógymódot javasló önjelölt természetgyógyász és az erődszerű épületben élő agárdi család gondatlansággal vádolt budapesti gyermekorvosa is. E. Benjámin halálának oka az orvosszakértők szerint a súlyos alultápláltság és a kórházi kezelés elutasítása volt.

A kisfiú állapota négy és fél hónapos korában kezdett romlani, utána jó egy éven át csak anyatejjel próbálták táplálni, és szervezete felélte a tartalékait. A boncolás során vért szerettek volna tőle venni, de nem volt vére – mondta egy korábbi tárgyaláson a szakértő, a gyerek borzalmas fájdalmak közepette haldokolt. A család közben telefonon konzultált a gyermekorvossal. A kis Benjámin TAJ-számára soha semmilyen tápszert vagy gyógyszert nem váltottak ki.

Az emberöléssel vádolt családtagok, akiknek meggyőződése, hogy minden tényt ellenük fordít a bíróság és a sajtó, kezdettől fogva arra törekednek, hogy lassítsák a büntetőper lefolyását. Tanúvallomást nem tettek, és már több ügyvédjüket leváltották. A menesztettek között található a Civil Összefogás Fórum jogi szakértője, a családot egy időben védő ifj. Lomnici Zoltán is, aki hangulatkeltéssel vádolta a szakértőket. Az orvosok azt mondták Édl Gabriella büntetőbíró tanácsa előtt, hogy a szülők – akiknek cselekedeteit döntően a kemény kezű építési vállalkozó nagypapa, E. Tibor irányította – az orvosi mulasztások ellenére is megmenthették volna a gyerek életét, ehelyett azonban tehetetlenül végignézték szenvedését.

A bíróság már tavaly novemberben sem tudta elvégezni feladatát, mert a negyedrendű vádlott, a nagymama beteget jelentett. A bírónő akkor még elfogadta az orvosi igazolást. A csütörtöki tárgyaláson E. Tiborné újra kardiológiai természetű problémája és magas vérnyomása miatt nem jelent meg a Székesfehérvári Törvényszéken, ám a bíróság végzésében azt állapította meg, nem fogadja el, és arra adott utasítást, hogy a nagymamát – akinek a jelek szerint megerősödött a bizalma a diagnosztikus orvoslásban – vezessék elő a tárgyalásra.

Amit az új ügyvéd, aki közel tíz percet késett a tárgyalásról, megfellebbezett. Később kiderült, ez volt az utolsó jogi akciója, mert amikor a nagymama megérkezett, azonnal visszavonta Marczingós László megbízatását. A tavaly februárban kezdett büntetőügyben ő volt a nyolcadik a sorban. Ítélethirdetés márciusban várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.