Hatvan napig izgulhat Gőgös, lesz-e elég érvényes aláírás

Jövő hétfőn kezdi meg a Nemzeti Választási Iroda az állami földek eladásának tilalmáról szóló népszavazási kezdeményezéshez összegyűlt aláírások ellenőrzését. Kétesélyes, hogy lesz-e kétszázezer érvényes aláírás.
Gőgös Zoltán kedden a Nemzeti Választási Iroda (NVI) részére átadta az országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveit. Az íven a következő kérdés szerepelt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?"

Az NVI az aláírásgyűjtő ívek szkennelése, összeszámlálása után megállapította, hogy a politikus 24 híján harmincezer ívet nyújtott be. Mivel egy íven legfeljebb kilenc aláírás szerepelhet, ezért maximum 251 ezer aláírásról lehet szó. Az iroda jelzi azonban, hogy ez csak elméleti szám, mert akár teljes ívek, akár az aláírások is érvénytelenek lehetnek.

A referendum kötelező elrendelésének feltétele kétszázezer érvényes aláírás. Egyébként Gőgös korábbi tájékoztatása szerint maguk 240 ezer körüli aláírással számolnak, így azoknak csak legfeljebb 15 százaléka hibás, éppen átléphetik a kétszázezres küszöböt.

Az aláírások tételes ellenőrzését az NVI jövő hétfőn kezdi meg. Erre számítva hatvan nap áll rendelkezésre, vagyis a munkát legkésőbb augusztus 27-ig be kell fejezni. A Nemzeti Választási Iroda a szervezőnek illetve az általa megbízott személyeknek folyamatosan biztosítja, hogy jelen lehessenek az aláírások ellenőrzésekor.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.