Hatszáz futó versenyzett a budapesti repülőtéren

Ismét benépesült a ferihegyi egyes terminál. Páratlan élmény egy működő repülőtér futópályáján koptatni a futócipőt. Különösen akkor, ha mindezzel beteg gyermek gyógyulását támogatja a futó, egy Európában példa nélküli rendezvényen.

A repülők abroncsai helyett a futócipők koptak ma délelőtt a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér betonján. Mielőtt bárki arra gondolna, szögezzük le: a repülőtér nem az alacsony kihasználtság miatti profilváltás jegyében hívta életre az Európában is egyedülálló sportrendezvényt, hanem a jótékonyság igénye miatt: a különleges futóversenyen összegyűjtött adományokkal a beteg gyermekek gyógyulását támogatták a futók, valamint a szervező cégek: a házigazda Budapest Airport, a Nike és a Wizz Air.

A reptér egyébként köszöni szépen, jól van, augusztusban 9,2 százalékkal növekedve tavalyhoz képest, 943 ezernél is több utas fordult meg a kettes terminálban, ahol nyolc géppel a Wizz Air a legnagyobb légitársaság, de jönnek a prémium-légitársaságok is, mint például októbertől a Dubai központú Emirates.

Az augusztusi nagy forgalomhoz képest szeptember első szombatján meglehetősen csendes a légikikötő, a délelőtt így alkalmas volt Európa egyetlen olyan futóünnepének a megrendezésére, amelynek egy működő nemzetközi repülőtér ad otthont. A Budapest Airport szakemberei ma hajnalban lezárták az egyes (13R/31L) pályát, a Nike profi szervezői pedig néhány óra alatt felépítették a futóverseny infrastruktúráját. A 2012 tavaszán bezárt, manapság javarészt csak rendezvényekre használt egyes terminál ismét benépesült. A check-in pultoknál ezúttal azonban nem a légijáratok utasait regisztrálták, hanem azokat a versenyzőket, akiknek igen felemelő futóélményben volt részük.

Különleges dolog, ha az ember egy reptéri futópályán tartózkodik, hiszen az az utazás örömét jelenti. Keveseknek adatik meg azonban, hogy a misztikus betoncsíkot saját lábukkal vegyék birtokba, nemhogy fussanak rajta. Budapesten azonban ez is lehetséges! Hála e három cég összefogásának, s a tavalyi rendezvény jó hírének, idén a légiközlekedési iparág számos vállalata csatlakozott a futóünnephez és a jótékonysági célokhoz. A legmesszebbről az amerikai diszkont légitársaság, a Southwest Airlines csapata érkezett, egyenesen Dallasból. Rajtuk kívül a Nike Futóklub több, mint kétszáz tagja, élsportolók, hírességek és a média képviselői – a Népszabadság munkatársai három váltóban képviselték lapjukat – is rajthoz álltak.

A II. Runway Run távja hat kilométer volt, de az egyéni indulók 12 kilométert teljesítettek. A rajtra a szervezők felkapcsolták a pályafényeket is, melyek normál esetben a pilótákat segítik a megközelítésben, most viszont hatalmas vizuális- és mentális élményt adtak a versenyzőknek. Rajthoz állt a Budapest Airport teljes vezérkara, Váradi József, a Wizz Air vezérigzagatója, valamint Diederick Pen üzemeltetési vezérigazgató-helyettes, Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Gergely István olimpiai bajnok vízilabdázó, de Epres Panni, Trokán Nóra, sőt, még Berki Krisztián is. Versenyben volt egy fiatal hölgy is, aki üzletileg egy szempontból már megelőzte Váradi Józsefet és cégét: Rubint Réka férjével, Schobert Norbival épp a héten jelentette be, hogy cégüket a tőzsdére viszik. A Wizz ezt a tranzakciót nemrég halasztotta el.

A futópálya felénél egy Wizz Air egyik vadonatúj Airbus A320-as repülőgépe díszelgett, sokan egykedvűen, levegőért közdve futottak el mellette, a lazábbak selfiztek az utasszállítóval. A repülőtéri futópályát délután háromkor ismét az utasszállítók használhatták.

A verseny nemzetközi résztvevőinek nevezési adományaiból – őket az anna.aero légiközlekedési szaklap toborozta - a brit Antony Nolan Alapítvány kap részesedést a leukémiás gyermekek csontvelő-átültetésének segítésére, míg a hazai versenyzők támogatásaiból befolyt összeget a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kapja a nélkülöző gyermekek támogatására.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.