Hankook: Hazudott a kirúgott szakszervezeti vezető

A Hankook szerint becsapta a cégét, azért rúgták ki az érdekképviseleti vezetőt.

Félrevezette a munkáltatót, ezért mondott fel a Hankook a helyi szakszervezet elnökének – közölte korábbi írásunkra reagálva a gumigyár. A törvénysértőnek tartott intézkedés miatt jövő hétfőre az érdekképviseletek tiltakozó akciót szerveznek.

Azért mondta fel a Hankook egy szakszervezeti vezető munkaviszonyát, mert ő a munkáltatóját tudatosan félrevezette, a tájékoztatási és együttműködési kötelezettségét szándékosan megszegte, valótlan információra hivatkozva kért és kapott engedélyt a munkából való távolmaradásra – reagált a Hankook Tire Magyarország Kft. lapunk cikkére, amelyben a vegyipari szakszervezeti szövetség (VDSZ) vezetője, Székely Tamás azt állította: mondvacsinált okok miatt, jogtalanul mondtak fel azonnali hatállyal a helyi érdekvédelmi vezetőnek.

Székely szerint a cégnél azt kifogásolják, hogy az érdekvédő nem jelentette be: szabadidejében, saját költségére jogi tanulmányokat folytat. Ezt az állítást a Hankook valótlannak minősítette. Mindazonáltal a rendkívüli felmondás valószínű oka, hogy a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetének elnöke hivatalosan nem jelezte, hogy tanulmányai folytatása miatt kér fizetés nélküli szabadságot.

A kft. szerint téves Székelynek az az állítása is, hogy az elmúlt időszakban hét szakszervezeti tisztségviselő távozott a cégtől, s nem is mindig önként. Ezzel szemben a Hankook állítja, hogy összesen két esetben kezdeményezte a munkáltató a munkaviszony megszüntetését érdekképviseleti vezető esetében. Az egyik a mostani, a másik, korábban elbocsátott munkavállaló ügye pedig a cég szerint vádemelési javaslattal került az ügyészség elé; információnk szerint ő jogtalannak vélt albérleti hozzájárulás miatt került összeütközésbe a munkaadójával. A többi esetben a munkavállalók maguk kezdeményezték a felmondást, és közös megegyezéssel távoztak – hangsúlyozza a Hankook.

A legutóbbi felmondást pedig azért kézbesítették rövid határidővel, mert a magyar jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy valakinek a rosszullétét vagy betegségét figyelembe vegye a munkáltató, ha az ügye egyébként már tisztázott – áll a Hankook szerkesztőségünknek küldött levelében. Ilyenkor a hatályos jogszabályok szerint akkor is kézbesíteni kell a felmondást, ha a munkavállaló betegállományban van – érvelnek –, hozzátéve: e szabály betartását a bíróságok szigorúan vizsgálják, betartását következetesen számon kérik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.