Hamarosan bevethetik a honvédséget is

A parlament jövő heti rendkívüli ülésén a képviselők várhatóan már meg is vitatják, hogyan tudna a honvédség részt venni a határvédelemben. Ezt azonban jelenleg kizárja az alaptörvény. A parlamenti ülés előtt összeül a nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottság, és meghívják a kormány képviselőit is, hogy „lehetővé tegyék a honvédség bevetését tartalmazó stratégia kidolgozását” – mondták el tegnap különböző sajtónyilatkozataikban kormánypárti politikusok. Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a röszkei dulakodással is magyarázta, miért tenné lehetővé a Fidesz a honvédség bevetését határvédelmi és a bevándorlással kapcsolatos feladatokra.

Kovács Zoltán kormányszóvivő lapunknak elmondta: a kormány és a nemzetbiztonsági kabinet megvitatta, hogy a honvédséget miként lehetne felhasználni Magyarország és az Európai Unió határának védelmére.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a hadsereg bevetéséhez kezdeményezik-e az alaptörvény módosítását, vagy parlamenti határozattal akarják felhatalmazni a kormányt a parancs kiadására. Azt sem lehet tudni, hogy a honvédség és a határvadászszázadok által ellátott feladatok mennyiben fednék egymást. Egy tegnapi háttérbeszélgetésen azt viszont Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára elmondta, hogy a kormány a migránsokkal kapcsolatos kiadásokra csaknem 30 milliárd forintot csoportosított át.

A honvédség bevonását a határvédelembe egyébként a Jobbik vetette fel hétfőn. Volner János, a párt alelnöke ezt azzal indokolta, hogy a macedón rendőrök hasztalan próbálták feltartóztatni a migránstömeget a határon, több mint hétezren érkeztek vasárnapra virradóra Macedóniából Dél-Szerbiába, és már Magyarország felé tartanak. Németh Szilárd tegnap arra a kérdésre, hogy támogatják-e a Jobbiknak a honvédség mozgósításával kapcsolatos alaptörvény-módosítási javaslatát, nem mondott sem igent, sem nemet. Csak annyit közölt, minden lehetőséggel úgy kell számolni, hogy vagy megteremtik annak jogszabályi feltételét, vagy a már érvényben lévő törvényi feltételek alapján döntenek róla. A jövő héten kiderül, hogy kik azok a parlamenti képviselők, akik a Magyarországra illegálisan érkezőket támogatják a magyar emberekkel szemben – mondta.

– A magyar kormány Németország belügyének tekinti az a döntést, hogy felfüggesztik a dublini egyezmény alkalmazását a szír menedékkérőkre – mondta kérdésünkre Kovács Zoltán. A kormányszóvivő üdvözölte a megértést német részről azzal kapcsolatban, hogy Magyarországra milyen súlyos nyomás nehezedik a déli határokon. – A városi legendákkal szemben viszont a Magyarországra érkezett 141 ezer migráns mindössze egyharmada mondta azt, hogy ő szír állampolgár – közölte.

30 MILLIÁRD

A kormány további 30 milliárd forintot csoportosított át a migránsokkal kapcsolatos kiadásokra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.