galéria megtekintése

Összecsapás Röszkén – nem fogunk bírni a menekültáradattal

Kisebb lázadás tört ki szerda reggel a röszkei előállító állomáson. A rendőrség könnygázt vetett be. A görög–macedón határon a rendőrsorfalon áttört, minden eddiginél nagyobb számú migráns fogadására nincsenek felkészülve a magyar hatóságok.

Mintegy 200 migráns a röszkei előállító állomáson szerda délelőtt megtagadta, hogy ujjlenyomatot vegyenek tőle a magyar hatóságok, és tiltakozásul hangosan skandáltak valamit. Az ezer fő befogadására a menet közben felállított egyre több sátorral is éppen csak alkalmas táborban keddről szerdára virradó éjszaka mintegy 2000 illegális határátlépőt gyűjtöttek be a rendőrök.

A személyzet nem győzte az adminisztratív munkát, illetve a migránsok egy részének, köztük gyerekeknek az esőben kellett várakoznia – vélhetően ez robbantotta ki a tiltakozást.

Pillanatokon belül rengeteg rendőrautó érkezett a helyszínre. A rendőrök könnygázt vetettek be, a demonstráció abbamaradt. Némi várakozás után megkezdték a migránsok elszállítását más menekülttáborokba, egyes információk szerint Nagyfára. Közben a Horgos–Röszke közötti vasútvonalon, ahol semmilyen akadály nincs a határon, és a rendőrök sem akadályozzák a tömeges belépést, egyfolytában tódulnak be Magyarországra azok a vándorlók, akiket a szerb hatóságokkal szerződött autóbuszokon hoznak Belgrádból.

 

A migránsokat Horgoson, néhány száz méternyire a határtól szállítják le a buszról, körülbelül másfél kilométeres gyaloglás után érik el a Röszke külterületén lévő gyűjtőpontot. Az éjszaka legalább ezer ember érkezett ezen az útvonalon. Sokan közülük nem hajlandók megvárni, míg a rendőrség nyilvántartásba veszi őket. Elterjedt a hír, hogy a német kormány válogatás nélkül befogadja a Szíriából érkezőket. Ezért fölöslegesnek tartják, hogy Magyarországon ujjlenyomatot vegyenek tőlük, mert attól tartanak, hogy akit itt vettek nyilvántartásba, mint menedékkérőt, azt a német hatóságok később mégis visszatoloncolják Magyarországra.

Röszkén a lassú ügyintizés és az eső miatt törtek ki a zavargások
Röszkén a lassú ügyintézés és az eső miatt törtek ki a zavargások
Balogh Zoltán / MTI

Már hétfőn és kedden is érzékelhető volt, hogy a migránsok öntudatosabbak. A macedón kormány kísérletét, hogy katonai erővel tartsák vissza őket, legyőzték, erővel áthatoltak a kordonon. Azt látják, hogy a többi határon sincs tényleges visszatartó erő, sőt, ennek komoly szándéka sem. Ezért a korábbi időszakkal ellentétben sokan már nem hajlandók bevárni a rendőrségi gyűjtőpontokon a rendőrségi buszokat, hanem felkerekednek, és megindulnak nyugat felé. Sokan stoppolnak az M5-ös autópályán, mások embercsempészeket keresnek.

Sátrazó menekültek Szeged mellett. Elterjedt a hír, hogy Németország mindenkit befogad
Sátrazó menekültek Szeged mellett. Elterjedt a hír, hogy Németország mindenkit befogad
Teknős Miklós / Népszabadság

Különösen éjszaka nagyon sok magyar és külföldi rendszámú személygépkocsi kerülgeti a menekülőket, akik a sötétben, tábortüzek mellett várakoznak a rendőrségre. Több százan is összegyűlnek egy időben, és a 2-4 készenléti rendőr nem tudja visszatartani őket, ha nem tartják be az utasításaikat.

A határmenti gyorstelepítésű drótakadályon nem nehéz átjutni
A határ menti gyorstelepítésű drótakadályon nem nehéz átjutni
Balogh Zoltán / MTI

Várhatóan megszaporodik a menekültek száma napközben és este a befogadóállomások felé induló vonatokon is. A segítő civilek is készülnek, hogy minden eddiginél több menekültet kell ellátniuk itallal, étellel és információval.

Kérdéses, hogy lesz-e még, aki hajlandó a magyar befogadóállomásokra utazni a német kormány nyilatkozata után.

A tudósító tapasztalata, hogy az utóbbi időben mindenki szírnek mondja magát, akkor is, ha a kinézete alapján fekete-afrikainak látszik.

A napi 5-8 ezres menekültszám az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerbiai képviselőjének nyilatkozata szerint

nem marad állandó, de magasabb szinten állandósul, mint korábban.

Ha a mostani hullám lecseng, naponta mintegy kétezer ember érkezésére lehet számítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.