Hagyó Miklós: A Bamco felrúgta a szerződéses feltételeket

A főpolgármester-helyettes leszögezte: a fővárosi önkormányzat nem engedhet a a 4-es metrót építő cég zsarolásának. A Bamco a tender megnyerése érdekében valószínűleg áron alul vállalta a munkát, emiatt nincs pénze a folytatásra.

A fővárosi önkormányzat nem engedhet a 4-es metró alagútját fúró Bamco zsarolásának; a cég az eredeti vállalási árnál csaknem 60 százalékkal magasabb költséget kíván érvényesíteni - közölte Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes. A szocialista politikus elmondta, hogy a kabinetjében a városháza és a BKV vezetőivel soron kívüli egyeztetést tartottak a 4-es metró építése körül kialakult helyzetről.

A megbeszélésen egyértelművé vált, hogy a Bamco a teljesítésigazolással kapcsolatban minden kifizetésre vonatkozó, a szerződésben kikötött és rögzített feltételt felrúgott. A városháza és a BKV szakemberei szerint a közbeszerzési tender elnyerése érdekében vélhetően áron alul vállalta a Bamco az alagútépítést. Ez az oka annak, hogy a szerződésben vállalt összkivitelezési árból esetleg már nincs a cégnek anyagi fedezete a pesti oldalon végzendő munkálatokra - jegyezte meg Hagyó Miklós.

A főpolgármester-helyettes kifejtette, hogy a Bamcóval zajló tárgyalások folytatására kérte a BKV vezetőit. Ezeket az egyeztetéseket szigorúan a szerződés betűjének megfelelően kell majd folytatni. Még a látszatát is el kell kerülni annak, hogy bármilyen zsarolásnak enged a BKV. Megjegyezte, hogy egyidejűleg a szerződés felbontásának előkészítését is kérte a BKV vezérigazgatójától, ha netán mégsem vezetnének eredményre a tárgyalások.

Az ügy előzménye, hogy a Bamco konzorcium mintegy 35 milliárd forintos többletkövetelést nyújtott be, miközben a teljes munkát a szerződés szerint hozzávetőleg 62 milliárd forintért kellene elvégeznie.

Az MTI információi szerint kedden a Fővárosi Közgyűlés öt frakciójának és a főpolgármesternek a költségvetési egyeztetésén is szó lesz a 4-es metró építésével összefüggő kérdésekről. A találkozón várhatóan pártállástól független, egységes álláspontot alakítanak ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.