Hadnaggyá léptették elő az elhunyt tűzszerészeket

Harminc napot vehet igénybe, tehát augusztusra zárulhat le a négy halálos áldozatot követelő múlt heti tűzszerészbaleset ügyében a vizsgálat – közölte Simicskó István honvédelmi miniszter a katonai attasék éves értekezlete után tartott sajtótájékoztatóján szerdán.

A vizsgálatban független szakértők is közreműködnek. A tárcavezető szerint az ötödik tűzszerész, aki súlyos sérülésekkel megúszta, azt mondta, semmi jele nem volt annak, hogy felrobbanhat a hatástalanításra előkészített bomba.


Czeglédi Zsolt / MTI

A katonák négy éve megszüntetett baleset-biztosítása kapcsán a miniszter bejelentette: világos és átlátható módon szabályozni kívánják, hogy egy rendkívüli esemény kapcsán miként áll helyt a honvédség. Azt ígérte, hogy most is a biztosítási összeget meghaladó mértékben nyújtanak támogatást, „nem engedik el senkinek a kezét”. A miniszter posztumusz hadnaggyá nevezte ki az elhunyt négy tűzszerészt.

A baleset kapcsán a napokban az MSZP azt kérdezte a minisztériumtól, hogy valóban alvállalkozásban végzett-e tűzszerészeti tevékenységet a honvédség a Hortobágyon. Simicskó István hangsúlyozta: a robbanószerkezetek, bombák hatástalanítása, megsemmisítése a honvédség tűzszerészeinek a feladata. Más ezt nem végezheti el – jelentette ki. Tény ugyanakkor, hogy a területen dolgozik egy külsős cég, amely csak a bombák felkutatását végzi, azok hatástalanítása, megsemmisítése már a katonák dolga.


Czeglédi Zsolt / MTI

Németh Péter, a CLB független biztosítási alkuszcég kommunikációs igazgatója azt mondta: akár még racionális döntés is lehetett az, hogy a korábbi  miniszter felmondta a katonákra kötött élet- és baleset-biztosítást. Ezt Hende Csaba azzal magyarázta, hogy százmilliót fizettek ki, miközben a kedvezményezettek csak ötmilliónyi kártérítést kaptak. A szakértő szerint amikor valaki egy adott kockázatközösségre kér ajánlatot, minden esetben vizsgálják, hogy az érintettek az átlagemberekhez képest milyen veszélynek vannak kitéve. A díjtétel ettől függ, ami szerinte egy tűzszerész vagy missziós katona esetében a szokásos összeg többszöröse is lehet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.