galéria megtekintése

Bomba robbant a Hortobágyon, négy tűzszerész meghalt

25 komment

NOL

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állományába tartozó tűzszerészek mentesítési feladatokat láttak el, és az egyik robbanótest a hatástalanítás közben eddig tisztázatlan okból felrobbant – tudatta péntek délután rövid közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

Négy tűzszerész katona életét vesztette, egy súlyosan megsérült, őt helikopterrel a MH Egészségügyi Központba szállították. A honvéd vezérkar főnöke elrendelte az eset azonnali kivizsgálását. Benkő Tibor a helyszínen tartózkodik, s a visszaérkezésekor sajtótájékoztatót tart.

Katonai mentők Nádudvar közelében.
Czeglédi Zoltán / MTI

 

A hozzátartozókat már értesítették, s Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetése őszinte részvétét fejezi ki.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Nagy Andrea az MTI-nek elmondta: az elsődleges adatok szerint egy második világháborús bomba robbanhatott fel Nádudvar közelében. A helyszíni szemle tűzszerész szakértők és ügyészek bevonásával tart.

Konkrétumokat egyelőre nem közöltek, mert a hatóságok hírzárlatot rendeltek el. Így azt sem tudni, mi történhetett, hogy egyszerre négy katona vesztette életét, egy pedig életveszélyesen megsérült. Valószínűtlennek tűnik, hogy ennyien egyszerre dolgoztak volna egyetlen robbanószerkezet hatástalanításán, tehát valamilyen rendkívüli helyzet állhatott elő.

Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész az M1 televíziónak nyilatkozva azt mondta: az elmúlt hatvan évben a Hortobágyon dobták le a legtöbb robbanótestet, és kísérleti lőtér is volt az a terület. Olyan fel nem robbant kísérleti eszközök is lehetnek ott, amelyek a tűzszerészek számára is ismeretlenek – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint ez az egyik legnagyobb és legveszélyesebb talajmentesítési munka, amit Magyarországon valaha végeztek.

A szakértő kiemelte: a magyar tűzszerészek világszínvonalon a legjobbak közé tartoznak, vagyis ha technikailag és szakmailag elvégezhető egy hatástalanítás, akkor azt jó eséllyel meg is tudják oldani. Így szerinte bizonyos hogy nem felkészületlenség vagy emberi mulasztás okozhatta a balesetet.

Fotó: Czeglédi Zoltán / MTI

Más források emlékeztettek rá, hogy a Nádudvar szomszédságában levő területet már a Horthy-korszakban is bombázó lőtérként használták, ezért valóban elképzelhető, hogy második világháborús bomba okozhatta a tragédiát. Később a magyar légierő és a Varsói Szerződés tagállamainak hadseregei is gyakorlatoztak ezen a területen: földi célpontok ellen éleslövészet folyt, illetve nagy számban dobtak le többnyire kisebb méretű bombákat. Ezek egy része nem robbant fel, és akkoriban nemigen kutakodtak a besült – mélyen a földbe fúródó – szerkezetek után. Ezért ma nemigen tudja senki, hogy több mint fél évszázad alatt mennyi és milyen típusú veszélyes robbanószerkezet gyűlt össze azon a területen.

A magyar természetvédelem legnagyobb tájrehabilitációs projektje valósul meg a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén található, egykori bombázó lőtéren. A beruházás mintegy 3,5 milliárd forintba kerül, s 2018 májusára fejeződik be – jelentette be Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója a volt lőtéren tavaly májusban megrendezett sajtótájékoztatón, amelyet abból az apropóból tartottak, hogy lezárult a projekt első, 2013 novemberétől tartó szakasza.

A mintegy hétezer hektáros egykori lőtér a Hortobágy, Karcag, Kunmadaras, Nádudvar és Nagyiván települések által határolt területen található, s 2004-ben került a HNP vagyonkezelésébe. Ezután döntöttek úgy, hogy mentesítik a területet a fel nem robbant lőszerektől. Az akkori sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a lőtér északi részét az első szakasz keretében már mentesítették. A tűzszerészek 521 hektáron dolgoztak, s 532 robbanószert találtak, de a területen mintegy negyvenezer további lőszert jelöltek meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.