Hadjárat a civilek ellen: sikkasztás miatt nyomoznak

Sikkasztás bűntettének gyanúja miatt eljárást indított az V. kerületi rendőrkapitányság az Ökotárs Alapítvánnyal összefüggésben – a 444.hu értesülése szerint ezzel szintet lépett a hazai civileknek a Norvég Civil Támogatási Alap keretéből támogatást osztó magyar konzorcium vezetői elleni fellépés-sorozat. Egyelőre csak az adatgyűjtés történik, a nyomozás hivatalosan ismeretlen tettes ellen folyik.

Az Ökotárs munkatársaira hivatkozva a 444 azt írta, azokat az iratokat is kéri tőlük a rendőrség, amiket korábban nem bocsátottak a kormány megbízásából vizsgálatot indító Kormányzati Ellenőrzési Hivatal rendelkezésére (akkor azért nem adták át az adatokat, mert azoknak nem az Ökotárs, hanem a brüsszeli székhelyű Finanszírozási Mechanizmus Iroda az adatkezelője).

A rendőrség egyrészt olyan iratokat vár, amelyek igazolnák, hogy ki és hogyan hatalmazta fel az Ökotárs Alapítványt, hogy a támogatási pénzek kiosztásában részt vegyen, valamint kíváncsiak arra is, hogy kinek és mekkora összeget ítéltek meg, ehhez pedig az összes hazai civil szervezettel megkötött szerződést át kéne adniuk. Az alapítvány egyelőre ügyvédekkel konzultál azzal kapcsolatban, hogy mit tegyenek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Csepreghy Nándor helyettes államtitkár nem zárta ki, hogy a kormánynak büntetőfeljelentést kell tennie az Ökotárs ellen. Csepreghy már júniusban azt nyilatkozta, levélben kérték az Ernst & Young magyarországi irodáját, hogy adja ki számukra a korábbi vizsgálatuk anyagát, "hogy ezeknek az információknak a birtokában dönthessenek a feljelentés megtételéről".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.