50 milliárdos tortát darabolnak Simicska nélkül

Valószínűleg új fejezetéhez érkezett Orbán Viktor és az „oligarchák” küzdelme: miután szinte bizonyos, hogy a kormányfő a kiegyezés feltételéül azt szabta, hogy Simicska Lajos mondjon le médiabirodalmának egy részéről, a Hír TV után a Magyar Nemzet is nagy leépítésbe kezdett.

A jelenlegi elképzelések szerint nem Giró-Szász András kerül a Nemzeti Kommunikációs Ügynökség élére – tájékoztatták lapunkat kormányzati források, akik azt viszont valószínűsítették, hogy a miniszterelnök féléves szünet után ősztől számít a volt kormányszóvivőre valamilyen másik poszton. Forrásaink lehetségesnek nevezték, hogy a volt kormányszóvivő a miniszterelnök személye körüli kommunikációs vezető lesz, esetleg a miniszterelnöki kabinet vezetője, akár államtitkári poszton.

Orbán Viktor a gazdaságihoz hasonlóan a kommunikációs fronton is az „erőegyensúlyra” figyel; Giró-Szász András távozása után például Dömötör Csaba lett a Kormányzati Információs Központ vezetője, akinek fideszesek szerint jó a kapcsolata Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetővel.

Az állítólag Habony Árpád által megálmodott Nemzeti Kommunikációs Ügynökség valójában egy „hivatal” lesz. A jelenlegi elképzelések szerint nem a Simicska Lajos elleni küzdelem egyik frontembere, Seszták Miklós fejlesztési tárcájához kerül, hanem a Lázár János által irányított Miniszterelnökség hatókörébe ötven munkatárssal és közel ötvenmilliárdos büdzsével.

A keret változhat, mivel a hivatalnak valamennyi, a központi költségvetés által finanszírozott minisztérium és háttérintézmény, állami többségi tulajdonban lévő társaság és cég kommunikációját, PR- és reklámfeladatait kell ellátnia.

A hivatal felállításával szűkülne a Simicska Lajoshoz köthető, hasonló profilú ügynökség mozgástere, legalábbis ami az állami hirdetési piacot illeti. E ponton érdemes megjegyezni, hogy tegnap a Habony Árpád érdekeltségébe tartozó Századvég kutatója, G. Fodor Gábor arról írt, hogy az oligarchák, üzleti érdekcsoportok jelentik a fő veszélyt a demokráciára. Ez nyílt üzenet Simicska Lajosnak is.

Idetartozik, hogy a Hír TV után most a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzetnél is jelentős költségtakarékossági intézkedéseket vezetnek be. (A Hír TV-nél már szeptember elsejétől megszüntettek több műsort.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.