Háborítatlan melegfelvonulást ígért Draskovics

A rendészeti miniszter szerint a rendőrség határozott intézkedésekkel fogja biztosítani a szeptemberi melegfelvonulást, amelynek megakadályozását a Jobbik és a vele együttműködésre lépett szélsőséges szervezetek már korábban meghirdették.

A rendőrség határozott intézkedésekkel fogja biztosítani, hogy a melegek - ahogyan az alkotmányos kereteken belül bárki más - háborítatlanul fejezhessék ki véleményüket, közösséghez való tartozásukat - közölte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter hétfőn Budapesten, miután melegszervezetek képviselőivel találkozott.

"Tavaly megtapasztaltuk, hogy Magyarországon jó néhányan megpróbálták kétségbe vonni emberek, közösségek jogát az egyenlőséghez, méltósághoz, szexuális orientációjuk kifejezéséhez" - fejtette ki a tárcavezető, aki szerint ez elfogadhatatlan: Magyarországon az emberi méltósághoz ugyanis mindenkinek egyenlő joga van, és ezt az államnak kötelessége megvédeni. Draskovics Tibor kérdésre közölte: ha valaki törvényt sért, teljesen mindegy, hogy felvonuló vagy néző, tettéért felelnie kell.

Mint mondta, bízik abban, hogy az emberek nagy többsége tiszteletben tartja ezt a jogát a többieknek, és méltósággal hagyja ünnepelni azokat, akik adott esetben meleg voltuk miatt akarnak így tenni. Draskovics Tibor kérdésre közölte: ha valaki törvényt sért, teljesen mindegy, hogy felvonuló vagy néző, tettéért felelnie kell. Arra a kérdésre, hogy ha szeméremsértés történik, közbeavatkozik-e a rendőrség, a miniszter úgy válaszolt: természetesen.

"A rendőrség nem azért biztosítja adott esetben a melegek felvonulását, mert jobban szereti a melegeket, mint valaki mást, hanem azért, mert Magyarországon mindenkinek joga van az alkotmány keretei között kifejeznie politikai véleményét, valamilyen szervezethez, magatartáshoz, közösséghez való tartozását" - hangsúlyozta.

A tájékoztatón Steigler Sándor, a Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke azt mondta, örülnek, hogy a kormányzat részéről is támogatják fesztiváljukat és felvonulásukat. Hozzátette, a Meleg Méltóság Menetét szeptember 5-én fogják megtartani. Kiemelte, az alapítvány törekszik arra, hogy a felvonulás alatt semmilyen, mások érzékenységét sértő mozzanat ne történhessen.

Sólyom László köztársasági elnöktől is kértek korábban segítséget a melegszervezetek. Azért fordultak az államfőhöz, mert a Jobbik, a Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és több más nemzeti radikális szervezet bejelentette, közösen fogják megakadályozni a szeptember elejére tervezett melegfelvonulást.

A megfenyegetett szervezetek úgy gondolták, hogy Sólyom László támogatása növelné elfogadottságukat, ezzel biztonságukat is. A köztársasági elnök nemrégiben mindössze annyit válaszolt a kérésre: elfoglaltságaira hivatkozva elutasította a találkozást. Levelében hozzátette: ha a Meleg Méltóság Menetével azonos időben és helyen olyan demonstrációt tartanak, ami törvénysértő, a hatóságok feladata a jogszabályok betartatása.

A tavalyi melegfelvonulást július 5-én tartották a fővárosban. A parádén szélsőséges tüntetők támadtak a résztvevőkre és az őket biztosító rendőrökre. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. A legdurvább támadások a Hősök terén és a Liszt Ferenc térnél történtek.

Draskovics Tibor nyilatkozik Steigler Sándor, a Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumának elnökének társaságában
Budapest, 2009. július 20. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter beszél sajtótájékoztatón, miután Steigler Sándorral, a Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumának elnökével, a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű egyesületeket összefogó ernyőszervezet, a Magyar LMBT Szövetség ügyvivőjével (b) egyeztetett a minisztériumban a 2009. évi melegfelvonulásról. 2009-07-20, MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.