H1N1: olthatatlan indulat

Ilyennel még nem találkoztak, mondta megrendülten a professzor miután bejelentette, hogy meghalt egy új influenzás anya magzata, majd maga a mama is. Az eset után a klinika orvosai beoltatták magukat – tette hozzá.

Az eset után – teszem hozzá.

Eközben az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában Simicskó István elnök a jobb oldal minden egészséges energiáját mozgósítja, hogy kiderüljön, ki áll tulajdonosként az oltóanyagot előállító Omninvest mögött. Az előző másfél évtizedben, amióta ez a cég szállít a magyar államnak (beleértve az Orbán-kormány időszakát is), ez nem volt fontos. Legalábbis nem érte meg a zárt ülések sorozatát. Most belobbantak.

Az országos tiszti főorvos szerint (is) jó lenne megkérdezni azokat, akik ennek a kismamának a környezetében voltak, hogy mit mondtak, ajánlottáke neki a védőoltást. „Egyetlen országban sem elfogadható egy kismama halála, ahol van a betegség ellen védőoltás. Borzasztónak találom, ami történt” – mondta.

Magyarországon hat várandós anyát kezelnek intenzív osztályon.

A parlamenti bizottság az ülés végén felkérte a titkosszolgálatokat, derítsék ki, kik az Omninvest tulajdonosai. Egyetértünk – tiszta legyen a vakcina, s a gyártói háttér is.

Sőt, nem lenne jó abba a hibába esni, mint a Fidesz annak idején, a ciklus elején a mindszenti beteg halála után. Ormótlanság egy haláleset egyetlen igazán ismert külső tényezőjét, abban az esetben a reformot, itt az oltás körül szervezett politikai ellenkampányt emlegetni a bajban. Soha nincs ilyen közvetlen összefüggés. De a tragédiák legalább gyászcsendet parancsolhatnának. Várják meg, míg megverekednek az emberek, az orvosok a járvánnyal, és utána hajrá, folytassák az egészségügyi kormányzat, az offshore cégek, a média és természetesen a szocialista párt szidalmazását.

2007ben sem volt jó az influenza elleni oltás: akkor a vizitdíj miatt szórták az átkot. Akkor is, most is aluloltott az ország. Nem biztos, hogy ez független a Fidesz tekintélyétől. Bemondta egy sor politikusuk, hogy nem oltatja magát, mert zavarosak a körülmények. (Szijjártó Péter elnöki stábfőnök: „Nem oltattam be magam. És figyelembe véve minden körülményt, nem is fogom.”) Mintha csak azt üzennék, hogy „Ezeknek? Ezeknek nem oltatunk.” (Pesti Imre: a vakcina „rosszízű biznisz áldozata lett”.) Rendben, de most már meg kellene nyugodni. Sok a halott.

A nemzetközi influenzatérképeken Európa közepe, így Magyarország még mindig a biztonság védett medencéjének tűnik. Van mit veszítenünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.