Gyurcsány platformot alapít Demokratikus Koalíció elnevezéssel

Demokratikus Koalíció elnevezéssel platformot alapít Gyurcsány Ferenc, aki ebbéli szándékát kedden jelentette be az MSZP elnökségének.

A korábbi pártelnök-miniszterelnök az elnökég estébe nyúló ülésén részletesen ismertette elképzeléseit az MSZP vezetőségével. Ezek között szerepelt, hogy a platform a '89-es demokraták széles, nyitott társadalmi közösségének és politikai képviseletének megszervezését tűzte ki célul. Az MTI információi szerint az ülés higgadt hangvételű volt, de többen jelezték, hogy elvi alapon nem értenek egyet Gyurcsány Ferenccel.

Korábbi hírek szerint a volt pártelnök egyesítette volna a Társulás a Szociáldemokrata Értékekért és a Magyar Progresszív Társaság platformot, de ezt az előbbiek állítólag szavazással elvetették és a párt alapszabálya szerint sem lett volna kivitelezhető az összevonás. Az elnökségi ülésen elhangzott, hogy az új platform e két csoport értékrendjét vallja és szellemi örökségét vállalja. A szociáldemokrata platformot Vitányi Iván vezeti, társelnöke Hiller István volt MSZP-alelnök, a progresszív platform élén pedig Ficsor Ádám korábbi államtitkár, alelnöke Molnár Csaba volt kancelláriaminiszter.

A szocialista pártnak ezeken kívül még öt platformja van, egyiket Mesterházy Attila pártelnök vezeti. Az MTI úgy tudja, a platformok is bekapcsolódnak a pártelnök által készített, az MSZP megújulásáról szóló vitaanyag megvitatásába és erre vonatkozóan lesznek saját javaslataik is. Az MSZP alapszabálya szerint párttagok szabadon létrehozhatnak platformokat, amelyek politikai nézetközösségen alapuló, a párt programjának, irányvonalának bizonyos elemeit érintően önálló, másoktól eltérő véleménnyel rendelkező nyilvános csoportok. A platformhoz csak párttagok csatlakozhatnak, egy párttag csak egy platformnak lehet a tagja.

Az országos elismerésre igényt tartó platformok kérelmüket - működési alapelveiket, a legalább 300 tag meglétét és a platform nevében eljáró képviselőik megválasztását, valamint programjukat és a szervezeti felépítésüket igazoló okiratokkal együtt - benyújtják az országos elnökséghez, amely véleményével ellátva továbbítja a kérelmet az MSZP választmánya felé. Országos platform az, amelyet az MSZP választmánya annak nyilvánít.

Az MTI úgy tudja, Gyurcsány Ferenc részt vesz a választmány következő ülésén, amely várhatóan október 16-án lesz és ott is beszámol az új platformmal kapcsolatos elképzeléseiről. A Demokratikus Koalíció a tervek szerint október 22-én bont zászlót egy rendezvény keretében.

Mesterházy Attila kedden a Duna Tv-ben az mondta, üdvözlendő, ha a volt kormányfő a párt építkezésében kíván markánsan részt venni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.