'Egyre nagyobb léptekkel fogunk előre haladni'

Az MSZP elnöke szerint a párt bizonyította, hogy a második legerősebb alakulata politikai palettán. Mesterházy Attila hosszú távú megerősítésben gondolkodik. Szili Katalintól mandátuma visszaadását várja, Gyurcsány pedig szerinte nyitott kapukat dönget.

– Kialvatlannak látszik. Egész éjszaka ünnepelt vagy a párnájára borulva zokogott?

– Nem zokogtam, de az éjszaka hosszú volt. Az előzetesen jelzettnél jobb eredményt ért el az MSZP, bebizonyosodott, hogy mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt. Ez az eredmény jó alapot ad arra, hogy növeljük a szocialisták bázisát. Ehhez még sok munka kell.

– Az MSZP jobban szerepelt, mint ahogy azt várták. Végig tudták, hogy a tavaszihoz képest jobban fognak szerepelni, vagy titkon sejtették a végeredményt és tudatosan nyomták le a várakozásokat?

– Az utolsó hetekben csak olyan kutatási adatok kerültek nyilvánosságra, amelyek nemhogy ilyen, de a tavaszi eredményeknél is sokkal roszszabb adatokat jósoltak. Horváth Csaba főpolgármester-jelöltet tizenhat százalékra jelezték, ehhez képest majdnem harmincat ért el. De az MSZP országos támogatottságát is alig tizennégy százalékra mérték csupán, és ez az adat is jóval jobb lett. Láttam, hogy a jelöltjeink, a csapataink mennyi munkát fektettek a kampányba, így volt bennem optimizmus. De köszönet leginkább a szavazóinknak jár, akik ilyen nehéz helyzetben és sorozatos inzultusok, megfélemlítések dacára is támogattak minket. Garantálom, hogy ezeket nem fogjuk szó nélkül hagyni a jövőben sem.

– Volt olyan település, kerület, amely csalódást okozott, mert tuti befutónak várták?

– A politikában tuti befutó nincsen. Nagyon sajnálom, hogy elveszítettük Miskolcot, de említhetném még Hatvant, Gyöngyöst, Vácot és még sok más települést, ahol a tapasztalható fejlődés és polgármesteri teljesítmény okán a regnáló polgármesternek kellett volna maradnia. A sikertelenség okait mélyebben is elemezni kell, de nyilván szerepet játszott, hogy még tartanak a Fidesz „mézes hetei”, a nagyon durva lejárató kampány és az is, hogy a helyi közéletet meghatározó társadalmi és szociális kérdésekre az MSZP nem vagy nem megfelelően adott válaszokat. Egy országos konklúzió már most látszik: az MSZP-nek a kistelepüléseken meg kell erősödnie, a hálózatunk tovább építésére és jelenlétünk fokozására van szükség. Jó lenne, ha minden magyar településen lenne olyan szocialista szimpatizánsi kör, amelyre építhetünk. A meglévőt pedig meg kell erősítenünk, hiszen a terepmunkában ők vitték a hátukon a pártot.

– Kiragadott példa, de ha például a főváros XV. kerületében a szocialisták jelöltállítása probléma nélkül zajlott volna, akkor valószínűleg nyernek. A korábbi polgármester a belső háborúk miatt kilépett és függetlenként indult, és ugyan csak a második helyen végzett, de jelentősen megverte a bronzérmes szocialista jelöltet. Kettejük támogatásával győztek volna.

– Voltak még olyan esetek, ahol a második és harmadik helyen végzett jelölt összefogása más eredményt hozhatott volna, ez igaz. Erre azt tudom mondani, hogy még egyszer ilyen az MSZP-ben nem fordulhat elő. Azt kell néznünk, hogy adott körzetben hogyan tud a szocialista párt nyerni, nem pedig személyes torzsalkodásokat vívni. Függetlenül attól, hogy ki ütött először. A közösség érdekét a személyes érdekek elé kell helyezni. Ez így lesz a jövőben.

– Korábbi, a Népszabadságnak adott interjújában is azt mondta, hogy október harmadikával lezárul egy korszak. Ez egyfajta üzenet a párton belülieknek?

– Én akkor is pontosan fogalmaztam, még ha néhányan félre is értelmezték a mondataimat. Azért értünk korszakhatárhoz, mert vége a hosszú kampányidőszaknak. Az ilyen kampányláz nem segíti az építkezést egyik pártban sem. Két szempontból is új időszámítás kezdődik: a kormány végre – remélhetőleg – elkezd dolgozni és elmondja a választóknak, hogy mit is akar tenni az országgal. Azt gondolom, hogy a költségvetés benyújtása végleg bizonyítja majd, hogy a Fidesz becsapta a választóit. Sokan ki fognak ábrándulni, jön a kijózanodás. Másfelől az MSZP arra a változtatásra tud koncentrálni, ami nélkülözhetetlen a kormányzóképességünk bizonyításához. Egyre nagyobb léptekkel fogunk haladni előre, hogy a változás minél gyorsabb és minél mélyrehatóbb legyen.

– Mondja ezt akkor, amikor Gyurcsány Ferenc volt kormányfő „rendszerváltást” sürget a pártban, Szili Katalin pedig épp tegnap jelentette be, hogy új pártot alapít?

– Szili Katalin döntését tudomásul vettük. Felszólítottam mandátumának visszaadására, mert azt az MSZP-től kapta, Baranya megyei listavezetőként. Morálisan ez volna elvárható a volt házelnöktől. Erre kényszeríteni nem lehet, de bízom abban, hogy ő is tudja, sokkal tartozik a volt pártjának, és megérti, hogy ez így volna fair. Ami a „rendszerváltást” illeti: a volt pártelnök nyitott kapukat dönget, mert a folyamat már elkezdődött, elnöki programomban is ennek szükségességéről írtam. Az MSZP végrehajtott egy teljes tisztújítást, most pedig a három hónapja megválasztott új elnökséggel arra koncentrálhatunk, hogy miként akarjuk tartalmilag, ideológiailag és szervezetileg is megújítani és megerősíteni a pártot.

– Információink szerint a vasárnapi elnökségi ülésen már tárgyalni kezdtek egy dokumentumot a párt megújításának stratégiai elképzeléseiről. Mi szerepel benne?

– Egy hatékonyabb MSZP terve. Tudatosan a közeljövő legfontosabb feladatait vettem számba annak alapján, ami különböző egyeztetéseken megfogalmazódott az elmúlt három hónapban a pártban. Javítanunk kell a képzésen, az utánpótlás-nevelésen, a kommunikációnkon. Szükségünk van új médiastratégiára, a nemzetközi és civil kapcsolatok újjáépítésére, klubhálózat működtetésére. Emellett a finanszírozásunkat is át kell alakítani, hogy a rendelkezésre álló forrásokat koncentráltabban és tudatosabban tudjuk felhasználni. Több központi jogosítványra van szükség. Ha demokratikusan eldöntöttünk valamit, akkor legyen joga a vezetésnek kikényszeríteni annak végrehajtását és képviseletét. Ehhez meg kell nézni a pártstruktúrát, az alapszabályt, megerősíteni a hálózatot, és eltüntetni a párt fehér foltjait az országban. Elindul a Lendvai Ildikó által vezetett programtanács, amely a baloldali alapértékeket és viszonyulásokat fogja kidolgozni. Ez azért fontos, mert ennek alapján fogalmazhatjuk meg a szocialisták közpolitikai programját: az egészségügytől, az idősügyön, a szociális, oktatási és zöldkérdéseken át a foglalkoztatáspolitikát érintő ügyekben a saját alternatívánkat. Azt szeretném, ha ez jövő nyárra elkészülne és a területeket képviselő politikusaink társadalmi és szakmai vitákban véglegesítenék a programot. Erre pedig már lehet építeni a következő választáson.

– De mi várható rövid távon az MSZP-től? Azt mondta, felveszik a kesztyűt. Nem gondolja, hogy a támadó, pofonokat osztó ellenzéki szerepben nyolc év kormányzás után nem lesznek túl hitelesek?

– Két, egymásnak látszatra ellentétes, de szerintem egymással összeegyeztethető igény fogalmazódik meg. A párttagjaink, szimpatizánsaink kritikus ellenzéki MSZP-t akarnak látni. A bizonytalanok pedig az ellenzéki acsarkodástól is elfordultak. Azt gondolom, épp ezért, az érvelő, felkészült, alternatívát állító szerepkört kell ötvözni egy kemény, visszatámadó, harcos kommunikációval. Párosítjuk e kettőt, és elvi alapokon álló, de alternatívát is adó, igazi politikai ellenzék leszünk.

Szili Katalin sokkal tartozik a volt pártjának
Szili Katalin sokkal tartozik a volt pártjának
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.