Gyurcsány: az UD-ügy a Köztársaság szégyene!

"Ez az egész ügy bűzlik. Bűzlik a Fidesz politikai érdekeitől, az ügyészség szakszerűtlenségétől, elfogultságától, a koncepciós jellegtől. Ez az egész a Köztársaság szégyene." - írja legújabb blogbejegyzésében Gyurcsány.

"UD Zrt.-ügyben az ügyészségnek egy szavát sem hiszem el. Amit tesznek - és amit nem tesznek - az nekem azt bizonyítja, hogy falaznak a Fidesznek, és bosszút állnak a leleplezőkön. Az ügyészség eljárása az ötvenes éveket idézően koncepciós jellegű" - írja legfrissebb blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

"Foglaljuk össze a sztorit! 2008-ban robbant ki az UD ZRt. botrány. Az ügy meglehetősen világosnak tűnt. Adott volt egy magán biztonsági cég, amely információt gyűjtött emberekről, vezető politikusokról, ehhez időnként felhasználta az állami titkosszolgálathoz fűződő kapcsolatait. Legalább egy esetben az is megtörtént, hogy egy ellenzéki politikus, korábbi titkosszolgálati vezető próbált meg információt szerezni nevezett cégen keresztül egy, akkor még hivatalban volt titkosszolgálati vezetőről. Az elmúlt napok fejleménye, hogy az ügyészség meggyanúsította az ügyben eljáró, egykor illetékességgel rendelkező minisztert, Szilvásy Györgyöt" - idézi fel a volt miniszterelnök.

Aki végigkísérte az eseményeket, az tudja, hogy az ügyészség folyamatosan blokkolta, akadályozta a nyomozást, amit meg „muszáj volt megtalálnia", azt leválasztotta az alapügyről, és önállóan, egymástól függetlenül vizsgálta - hangsúlyozza. "Így a történet lényege, egésze, belső összefüggései (azaz a gyanú, hogy a Fidesz érdekkörében egy magán-titkosszolgálat üzemel) nem képezték vizsgálat tárgyát. Hogy világos legyen: a Fidesznek és az UD Zrt.-nek kínos ügyeket az ügyészség apró elemekre szedte, és több, kisebb súlyú, egymástól független cselekményként tekint rájuk. A Fidesz ellenfelei esetében éppen ellentétesen járnak el. Ott egyesítik az ügyeket, ott konstrukciót gyártanak, így kerülhetett például egy eljárásba a Dávid Ibolya és Szilvásy György ellen megfogalmazott gyanú" - fejti ki Gyurcsány.

Véleménye szerint a nyomozás ügyészségi akadályozásának visszatérő eszköze volt az, hogy a Nemzetbiztonsági Hivataltól, azaz a feljelentőtől kérték a bizonyítékokat, mintha az nyomozó szerv lenne. Mint írja: a rendőrség maga érdemben nem nyomozott, vagy nem engedték, hogy nyomozzon. "Elképesztő, hogy milyen gyorsan, összesen nyolc hónap alatt zárták le a nyomozást, és szüntették meg az eljárást ebben a nehéz, szakmailag is bonyolult ügyben, míg a Fidesz ellenfeleinek terhére rótt, egyébként abszurd, de az alapügyben foglaltakhoz képest is csekély súlyú kérdésekben már két éve tart az eljárás" - emeli ki az ex-kormányfő.

"Gondolom másnak is feltűnt, hogy az ügyészség nyomozati cselekedeteiről először mindig a Magyar Nemzetből értesülünk (a Magyar Nemzet már két hete azt írta, hogy vádat emeltek Szilvásy ellen). Nem furcsa, hogy a gyanúsítás nagyrészt szövegszerűen is megegyezik a Fidesz jogi kabinetje, illetve Répássy Róbert által jegyzett, a Heti Válaszban nyilvánosságra hozott politikai szöveggel? - teszi fel a kérdést Gyurcsány.

Mint írja, a gyanúsítás szerint a fő vádpont az, hogy Szilvásy, azaz az illetékes miniszter, kiosztotta az ügy megítéléséhez, a gyanú megfogalmazásához szerinte szükséges anyagot (telefonlehallgatások hanganyagát tartalmazó CD-ket) a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága tagjainak. "Az ügyészség ugyanakkor azt állítja, hogy a szóban forgó anyagok az ügy szempontjából érdektelenek, ezért azokat meg kellett volna semmisíteni. Szilvásy - ugyancsak az ügyészség szerint - tettével jelentős érdeksérelmet okozott az érintetteknek" - idézi fel a politikus.

"Most tekintsünk el attól, hogy miért lenne törvénytelen a bizottsági tagok tájékoztatása, és attól is, hogy nem Szilvásy osztotta ki a „nem nyilvános" jelzéssel ellátott CD-ket a C-típusú vizsgálaton átesett bizottsági tagoknak. De muszáj megkérdezni, hogy nem azzal teljesedett be a nyilvánosságra hozatal és a jelentős érdeksérelem, hogy Répássy Róbert a Fidesz sajtótájékoztatóján és az interneten közzétette a hangfelvételeket? Az ügyészség ugyanakkor meg sem vizsgálta, hogyan jutott Répássyhoz és a Fideszhez az anyag, vagy azt, hogy kértek-e engedélyt az érintettektől. Azért az elképesztő, hogy az ügyészség szerint Szilvásy bűnt követett el, mert az illetékes parlamenti bizottságnak átadta az anyagot, ezzel szemben Répássy ártatlan, aki pedig ország-világ előtt nyilvánossá tette azokat. Ki érti ezt? Ki követett el bűncselekményt?" - teszi fel a kérdést a volt miniszterelnök.

Kiemeli, az ügyészség szerint az NBH-nak meg kellett volna semmisíteni a hangfelvételeket, mert azoknak nem volt köze a bűncselekményekhez. "Most megint tekintsünk el attól, hogy igaza van-e a vádhatóságnak. (Szerintem nincs, de ez egy hosszabb kifejtést igényelne, én meg most másra kívánok rákérdezni.) De ha ez így lenne, akkor az ügyészségnek miért nem kellett megsemmisítenie azokat a hangfelvételeket, amelyeket a Hunvald-ügyben tettek közzé, és tényleg semmi közük a vádemeléshez? Azokra a hangfelvételekre utalok, amiken Zoltai Gusztáv és Weinek Leonárd szerepelnek, és még több másra is, amiket a jobboldali sajtó kéjesen szokott idézni" - írja blogjában Gyurcsány.

Hozzáteszi: az ügyészség még csak kérdést sem tett fel Demeter Ervinnek azzal kapcsolatban, hogy mit gondolt arról, Horváth József, az UD Zrt. helyettes vezetője miként fogja megszerezni a Laborc Sándor hivatalos útjairól szóló, egyébként szolgálati titoknak minősülő információkat? És valóban, nem vizsgálta meg azt sem, hogy Horváth József hogyan szerezte be ezeket. (Jegyezzük meg, Horváth a Fidesz jóvoltából ma a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgató-helyettese)" - hangsúlyozza az exkormányfő.

"Ez az egész ügy bűzlik. Bűzlik a Fidesz politikai érdekeitől, az ügyészség szakszerűtlenségétől, elfogultságától, a koncepciós jellegtől. Ez az egész a Köztársaság szégyene. Ha az új főügyész komolyan gondolja a törvényesség védelméről általa elmondottakat, akkor dolga van ebben az ügyben. A tisztesség, a törvényesség helyreállítása, annak kiderítése, hogy miként történhetett meg, hogy a vádhatóság takarni, menteni próbálja a bűnt, és bosszút forral a törvényesség képviselőivel szemben" - zárja blogbejegyzését Gyurcsány Ferenc.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.