Exkluzív: Gyurcsány-pártiak is aláírtak Mesterházynak

Holnap reggelig kell leadnia az MSZP képviselőinek a Mesterházy Attila pártelnök által kért hűségnyilatkozatokat. Lapunk úgy tudja: a Gyurcsány-szárnyból is többen megtették.

Hétfő reggel kilencre hívták össze az MSZP parlamenti frakciójának következő ülését, legkésőbb ekkor kell leadni azokat a nyilatkozatokat, amelyeket Mesterházy Attila pártelnök küldött meg minden képviselőnek annak tisztázására: ki akar menni Gyurcsány Ferenccel és ki akar maradni az MSZP frakciójában.

Mesterházy Attila aláír
Budapest, 2011. szeptember 22. A Magyar Szocialista Párt rendkívüli frakcióülése előtt a Képviselői Irodaházban. Mesterházy Attila

Tóbiás József frakcióigazgató a Népszabadságnak azt mondta: a többség már leadta a dokumentumokat, de pontos végeredményt majd csak hétfőn délelőtt tudnak mondani. Tóbiás kérdésünkre megerősítette: pártjogi következménye nincs annak, ha valaki nem adja le a nyilatkozatot. „Mindössze arról van szó, hogy világossá válik, ki melyik közösség irányválasztását akarja követni” - tette hozzá.

Más forrásokból a Népszabadság úgy értesült, több olyan képviselő is van, aki vállaltan Gyurcsány-párti, sőt tisztséget is visel a Demokratikus Koalíció Platformban és már leadta nyilatkozatát a frakcióvezetésnek. DKP-s informátoraink hozzátették: várhatóan mindenki hasonlóképpen fog tenni, esetleg megjegyzést fűznek majd a nyilatkozathoz.

A névsor azonban ettől függetlenül sem lesz teljes, volt ugyanis olyan képviselő, aki előre jelezte: nem fog tudni hétfőn állást foglalni az ügyben. Oláh Lajos például, aki a Hajdú-Bihar megyei pártszervezet választmányi elnöke és megyei listáról került be a parlamentbe, egy körlevélben arra kérte az őt delegáló szervezetek tagjait: szerdáig osszák meg vele véleményüket. Oláh lapunk megkeresésére azt mondta, függetlenül attól, hogy mi a saját álláspontja az ügyben, úgy vélte az a tisztességes eljárás, ha kikéri a mögötte állók véleményét is. Erről tájékoztatta az országos pártvezetést is.

A DKP mentén átalakuló személyi ügyek eközben folyamatosak párton belül. Október 20-ig kell például az érintett szervezeteknek jelöléseket tennie az MSZP országos választmányának elnökhelyettesi pozíciójára, miután Schiffer János mandátuma az átlépések miatt menet közben megszűnt. Schiffer ugyanis március végén a Szociáldemokrata Platformból átigazolt a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióba, az etikai bizottság pedig megállapította: Schiffer testületi tagsága - a művelődési tagozati újbóli delegálással – helyreállt ugyan, de az elnökhelyettesi, illetve a társadalmi kapcsolatok bizottságában betöltött elnöki tisztsége viszont megszűnt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.