Gyurcsány követői közt is van bizonytalan

Továbbra sem tudni, hogy megvan-e a szükséges létszám, minimum tíz fő egy saját frakció megalapításához Gyurcsány Ferenc támogatói körében.

A Demokratikus Koalíció Platform illetékesei állítják, hogy bírják a szükséges támogatást, de névsort egyikük sem mond. Várhatóan a pártelnök Mesterházy Attila által hétfőig leadni kért nyilatkozatok sem adnak majd teljes képet, hiszen forrásaink szerint a Gyurcsány-szárny tagjai is alá fogják írni a dokumentumokat, esetleg némelyikük kézzel írott kiegészítéssel. Tóbiás József frakcióigazgató tájékoztatása szerint egyébként a képviselőcsoport tagjainak többsége már leadta a nyilatkozatot, volt olyan is – Sós Tamás –, aki már közzé is tette saját honlapján.

A sajtóban rendre hét név jelenik meg biztosnak vélt átülőként (Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Vadai Ágnes, Vitányi Iván, Baracskai József, Ficsor Ádám, Varju László), de megbízható forrásból tudjuk: van olyan ebben a hetesben is, aki a személyes kötődések ellenére erősen ingadozik a döntést illetően, hozzátéve, hogy ha minimálisan is, de talán nagyobb a valószínűsége a Gyurcsány melletti távozásnak.

A bizonytalanság ellenére – hiszen sokan már nem is várják, hogy a DKP október 22-i születésnapján Gyurcsányék a látszólagos visszakozás miatt egyértelmű döntést hoznak – egyre többen találgatják házon belül a békés válás menetrendjét. A dolog meglehetősen egyszerűnek tűnik, miután az MSZP országos választmánya egyértelművé tette, hogy a párt vagyona egy és oszthatatlan, Gyurcsány erre válaszul közölte: nem kell nekik semmi, „a mosógépen nem vitatkoznak”.

A volt kormányfő egy esetleges szakítás esetén bizonyosan távozni kényszerül a Táncsics Alapítvány éléről. Az MSZP pártalapítványát 2003-ban hozták létre, fő tevékenysége politikai, oktatási és ismeretterjesztő feladatok ellátása. A Táncsics az egyik legfontosabb finanszírozási hely a pártszervezetben, a kuratóriumi elnöknek azonban nincs teljhatalma, mert a mindenkori vezető jószerivel csak a kuratóriumi döntéseket hajthatja végre.

A válóperes tárgyalásnak lesznek, lehetnek feszült pillanatai is. A frakciók esetleges szakadása után ugyanis a parlamenti bizottsági helyeket bizonyosan újra kell osztani, és nehezen várható, hogy a kormányzó pártok hajlandók lesznek minden pozíciót újratárgyalni, valószínűbb, hogy a szocialistákra tolják a matekozást. Vagyis az eddigi szocialista bizottsági helyek újra elosztása várható, ami – mint emlékezetes – már az Országgyűlés megalakulásakor problémás volt. Kérdés például, ha Vadai Ágnes átül majd a Gyurcsány-frakcióba, maradhat-e a nemzetbiztonsági bizottság elnöke más színekben is, vagy azMSZP igényt tart rá. Megkerestük Vadai Ágnest is, aki annyit közölt: ezekben a kérdésekben egyelőre nem kíván állást foglalni, mondván, még nem időszerűek.

Ami pedig az időszerűséget illeti: információink szerint a DKP a napokban kihelyezett vezetői tanácskozást tart Zalaszentgróton (itt polgármester Baracskai József), ahol megvitatják a lehetséges forgatókönyveket. Hivatalos közleményt vagy állásfoglalást kérdésünkre egyelőre nem fogalmaztak meg, mondván: majd hétfőn.

A belső viszonyok rendezése viszont ettől függetlenül zajlik. Megtudtuk, a párt Pest megyei szervezetében pél dául pénteken kibővített elnökségi ülést tartottak, ahol minden tisztségviselőt nyilatkozatra kértek: mennek vagy maradnak. Úgy tudjuk, több ismert politikus kifogásolta és méltatlannak tartotta a nyilatkozati kötelezettséget, de a többség ezzel együtt azt mondta: nem tart Gyurcsánnyal. Forrásaink arról számoltak be, még Kárpáti Zsuzsanna sem, aki állítólag azt üzente: DKP-s vezetői tisztsége ellenére, érdemi tárgyalások mentén, az MSZP egysége mellett foglal állást.

A szocialisták a Jókai utcai központjukban várták az eredményeket. Nagy bulira maguk sem számítottak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.