Orbán gyengíti Lázárt, hatalmas területeket vesz el tőle

Fontos hatásköröket von el Lázár Jánostól Orbán Viktor miniszterelnök, amelyeket a Matolcsy György jegybankelnök  köreiből érkező új kormánybiztoshoz, Bártfai-Mager Andrea kap. Bártfai-Mager Lázár „helyett és nevében” hatalmas területeket fog felügyelni.

A legfrissebb Magyar Közlönyből kiderült, a Matolcsy György mellől érkező Bártfai-Mager Andrea váltja a nyugdíjba vonuló Németh Lászlónét a Miniszterelnökségen. Csakhogy amíg Németh Lászlóné államtitkár volt, és közvetlenül Lázár alá tartozott, az új kinevezéssel lényegében megkerülik a minisztert - írja az Index.

A most megjelent kormányhatározat szerint Bártfai-Mager Andrea nem államtitkár lesz, hanem kormánybiztos. Formailag a nyugdíjba vonult Németh Lászlóné helyére kerül, de sokkal több fontos terület felügyeletét látja majd el, és nem Lázár János beosztottja lesz, hanem közvetlenül Orbáné. A jogszabály úgy fogalmaz: Lázár „helyett és nevében” felügyel majd fontos területeket.

Ez a változás bizalomvesztést jelenthet Lázár iránt. Feltűnő, hogy míg Lázár eddigi jogosítványait törvény rendezte, a mostani változás egy alacsonyabb szintű jogszabályban jelenik meg. Igaz, oka lehet ennek, hogy a parlament nyári szünetet tart. a Miniszterelnökséget vezető miniszter még nem reagált az Index ez irányú kérdésére.

Bártfai-Mager felügyeli ezentúl a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) ügyeit, rajta keresztül pedig 18 állami céget. Szintén hozzá kerül a Magyar Posta és a takarékszövetkezeti integráció ügye - innen szorították ki Spéder Zoltánt, akit Lázár az ellene indult támadás után is nyilvánosan a barátjának nevezett.

Ugyancsak a Matolcsy György mellől érkező kormánybiztoshoz kerül az államosított közszolgáltató szektor egy része - az Első Nemzeti Közműszolgáltató, továbbá majd a távhőszolgáltatás is. Szintén jelentős befolyást jelent a Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó felügyelete, illetve a tulajdonosi jogok gyakorlása.

Lázárnál a közigazgatás, a vidékfejlesztés, az uniós fejlesztések, a stratégiai ügyek, a nemzetpolitika és az örökségvédelem marad.

Bártfai-Mager 2001 óta dolgozik az MNB-nél, ahol 2005-ig főosztályvezető, majd 2005 és 2007 között a Pénzügyi Stabilitás szervezeti egység vezetője volt, 2011 óta pedig a Monetáris Tanács tagja. MNB-s feladatai mellett még tagja volt a GVH versenytanácsának, 2010-től pedig a Magyar Közlöny Lap és Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatója. A kormánybiztos férje is dolgozott már a miniszterelnökségen 1998 és 2002 között, 2008-tól pedig a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezetője. 

Mint korábban megírtuk, hamarosan a nemzeti fejlesztési tárcánál is változás lesz: Homolya Róbertet nevezik ki a közlekedési ügyek kormánybiztosának, a botrányba keveredett államtitkár, Tasó László államtitkár fölé.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.