Gémesi György: „Mit akarnak még a nyakunkba sózni?”

Holnap esetleg azt halljuk, hogy a MÁV is csak Budapest határáig közlekedteti a vonatokat, és pénzt kér a környező településektől?" – vetette fel Gémesi György a Népszabadságnak nyilatkozva, miután Tarlós István közölte: a főváros csak Budapest határáig finanszírozza a közlekedést.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere a "mai állapot" szerint nem tudja elképzelni, mi következik abból, hogy Tarlós István ma délelőtt bejelentette: nem vezetett eredményre tegnap az Orbán Viktorral folytatott megbeszélése, ezért a főváros forráshiány miatt csak Budapest határáig finanszírozza a tömegközlekedést. Az agglomerációs települések önkormányzatainak pedig a kormánnyal kell külön tárgyalni.

A polgármester nem tudott válaszolni kérdésünkre, hogy "ezek szerint a HÉV megáll majd a Budapest táblánál?" Gémesi György egyrészt érthetetlennek tartja, hogy ha a parlament a kormány javaslatára már júliusban elfogadta a 2016-os költségvetést, Tarlós István és a fideszesek miért nem beszélték meg egymás között a finanszírozási kérdéseket akkor.

"Ezt a Fideszen belül kellett volna megtárgyalni. Ebben a vitában mi a legkevésbé vagyunk kompetensek" – mondta. Másrészt – emlékeztetett a polgármester – a települések közötti tömegközlekedés biztosítása és finanszírozása állami kötelező feladat, ezért azt sem érti, miről kellene tárgyalniuk a kormánnyal.

"Ha még plusz költségeket akarnak a nyakunkba sózni, az más kérdés, de annak nagyon súlyos következményei lennének, hiszen más kötelező finanszírozást kellene valahogy átcsoportosítani. Ráadásul itt nem pár millióról, hanem milliárdokról van szó. Ahhoz mi nagyon kicsik vagyunk, hogy ilyen nagyságrendű összeget ki tudnánk fizetni. Holnap pedig esetleg azt halljuk, hogy a MÁV is csak Budapest határáig közlekedteti a vonatokat, és pénzt kér majd a környező településektől?" – vetette fel ad abszurdum Gémesi György. Gödöllő polgármestere nem fenyegetőzik perrel, ahogyan Gyál polgármestere már kilátásba helyezte, ő vár, hogy pontos tájékoztatást kapjon a számára ma még értelmezhetetlen helyzetről.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.