Fővárosi parkolás szerény korrekcióval

Kerületenként eltérő mértékben csökkenhet a második autó utáni lakossági várakozási hozzájárulás januártól, mert a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén támogatta két fideszes képviselő ezt célzó indítványát.

Azoknak a budapestieknek kell (háztartásonként) várakozási hozzájárulást fizetniük a második gépkocsijuk után, akik parkolóövezetben laknak. A nyáron elfogadott szabályozás szerint az autó környezetvédelmi besorolásától függően 10, 30 vagy 50 százalékos éves várakozásidíj-kedvezményt kaphattak. (A hozzájárulás éves díja az adott területen fizetendő egyórás várakozási díj 250-szerese.)

Ezt azonban rengeteg kritika érte, mivel nemcsak igazságtalan, de aránytalanul nagy terhet ró leginkább a legkevésbé tehetősekre. Ezért akad olyan kerület, amelyik már eleve bojkottálta a szabályozás bevezetését.

A Fővárosi Közgyűlés ma egy szerény, de családonként még így is tízezer forintokban mérhető korrekcióra szánta rá magát: elfogadta Pokorni Zoltán és Csomós Miklós fideszes képviselők eredeti, Devánszkiné Molnár Katalin (MSZP) által támogatott javaslatát és az adható kedvezmény mértékét 30, 50 és 70 százalékos mértékűre emelte.

A testület nagy többséggel támogatta Wintermantel Zsoltnak (Fidesz) azt a kapcsolódó javaslatát is, amely szerint a kerületek saját belátásuk szerint dönthetnek arról, hogy a parkolási időszak - tekintettel az iskolakezdésre - ne 8 órakor, hanem 8 óra 30 perckor kezdődjön.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.