Elszámoltatnák Mesterházyt az angyalföldi szocialisták

Kemény kritikát kapott a pártvezetés a XIII. kerületi MSZP-től.

Haladéktalanul beszámolót vár az MSZP vezetőségétől a "személyi és anyagi erőforrásokkal történő elszámolásról" az MSZP Budapesti Területi Szövetség XIII. Kerületi Szervezete. Ahogy arról már beszámoltunk, a parlamenti választás után az angyalföldi szocialisták levélben fordultak a pártelnökséghez, amelyben súlyos kritikát fogalmaztak meg a tevékenységükkel kapcsolatban.A teljes dokumentumból kiderül, hogy a XIII. kerületben lévő Budapest 07. és 11. számú egyéni választókerületekben eredményes kampányt folyt, és mindkét választókerületben a párt jelöltjei nyertek. Csakhogy az MSZP országgyűlési választáson elért eredménye alapján sajnálattal állapították meg, hogy a párt és szövetségesei a választásokon nehezen feldolgozható mértékű vereséget szenvedtek. "A hitehagyott, magára maradt tagságunk nem viseli el a mondanivaló híján, hárításba és a tennivalók elodázásába menekülő önkritikátlan irányítást".

Elemezni szükséges a választások eredményét, a vereség okait, a kampány tapasztalatait - írják. Az elnökség, a választási bizottság terjessze haladéktalanul a választmány elé beszámolóját, mely térjen ki a rendelkezésre álló személyi és anyagi erőforrásokkal történő elszámolásra.

"A szembenézést most kell elkezdeni és nem az év végén, a már lebonyolított önkormányzati választások után. Csak így van esély az elkövetett hibák azonosítására és a szükséges változtatásokra. Novemberben késő lesz, mert a jelenlegi működési modellt nem látjuk alkalmasnak az eredményes szereplésre" - olvasható az angyalföldi szocialisták állásfoglalásában.

Nem tartják elfogadhatónak azt az álláspontot, hogy az őszi választás pusztán az önkormányzati szféra, a helyi szervezetek feladata. A párt jövője szempontjából, az őszi választások meghatározó jelentőségűek; "most dől el, hogy a sorsunk a lengyel baloldaléhoz hasonlóan az elolvadás, a széthullás, a politikai megsemmisülés lesz, vagy ősszel a megkapaszkodás, az újraépítkezés kezdődik meg".

Az állásfoglalás szerint az MSZP nélkül nem lehet legyőzni a jobboldalt, de a jelenlegi szocialista párttal ez lehetetlen. "Ha nincs meg a párt megújításának üzenete és nem láthatóak annak kézzelfogható jelei, az őszi választásokat is elveszítjük".

Levelük így folytatódik: A párt mai állapotában döntéseinket nem befolyásolhatják a személyes ambíciók, a revansvágy személyes indíttatása, vagy a sértődöttség. Nincs helye ebben a vitában hatalomtechnikai manipulációknak, a mandátumokkal való brókerkedésnek. Mindenki véleményére kíváncsiak vagyunk. Több demokráciát, kooperációt a belső életünkben. Mindenki véleménye számít, a fiataloké és az idősebbeké is. Bebizonyosodott, hogy a párt működésének hibái nem generációs problémákra vezethetőek vissza, hisz a generációváltó fiatal vezetés sem tudta megszólítani a fiatalokat és nem voltak eredményesebbek elődjeiknél. Nem a korosztályok szerinti kivonulásra, bevonulásra, hanem egyebek mellett a teljesítményelvűség érvényesítésére van szükség. 

A XIII. kerületi MSZP-sek szerint nem igaz, hogy ne lenne igény a baloldaliságra, a szabadságra. "Igény van, csak ezt manapság az MSZP nem jól képviseli, ezért támogatták a vártnál kevesebben törekvéseinket. A választáson nem a baloldaliság, a szociáldemokrata értékek, hanem az ezeket rosszul képviselő MSZP bukott el. Kell a nyitottság, a humánum, kellenek a civil gondolatok, a szakmaiság, és helye van az érzelmi politizálásnak. Lehessen szeretni ezt a pártot! Közösségeket kell építenünk! Szerethető személyiségek, az életben már bizonyított vezetők kellenek."

Állásfoglalásuk szerint teljesítmény nélkül senki ne lehessen vezető, ennek mérésére az önkormányzati és az országgyűlési képviselő választáson elért eredmények szolgáljanak. Megszűntetnék a pártban a "verseny nélküli versenyhelyzetet". Ne a lojalitás legyen a működési elv -  teszik hozzá -, ne lehessen pozícióba jutni kizárólag a belső elit kegyeit keresve, nem törődve a társadalmi megítéléssel.

"A jelenlegi baloldali tömbösödés mellett az alkuk, felső utasítások helyett működjön az előválasztás intézménye. Forduljunk az emberekhez, bízzunk az ő megítélésükben! Ha a teljes reformra vállalkozunk, megkerülhetetlen a működési modell, a struktúra, és a szervezetépítés kérdése" - írják levelükben az angyalföldi szocialisták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.