Fideszes vezető szerint Botka politikai célokra használta a rendőrséget

Politikai szerepet vállalt a rendőrség Botka László érdekében, ezért Pintér Sándor belügyminiszterhez fordul a Fidesz szegedi elnöke. Korábban a városi rendőrkapitány is kapott ingyen parkolójegyet, és már a Mars téri kereskedők jogait sem védte meg a rendőrség.

A rendőrséget politikai célokra használták fel, amikor elvitették a szegedi városházáról Szabó Bálintot, a Cserepes sori kereskedők képviselőjét, aki Botka László polgármesterrel akart beszélni kedden a városházán. Ezért Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult Nógrádi Tibor, a Fidesz szegedi elnöke.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a Cserepes sori piacról május végével kiakolbólított mintegy 60 kereskedő autós tüntetése után Szabó arra akarta rávenni Botkát, hogy hasson oda: a piacot üzemeltető önkormányzati cég vonja vissza a mintegy 100 munkahely elvesztésével járó felmondásokat. A polgármester azonban nem mutatkozott.

A rendőrség több mint 7 órán át bent tartotta Szabó Bálintot, a városháza előtt tartózkodó újságírókat és kereskedőket pedig igazoltatták, arra hivatkozva, hogy migránsok után kutatnak. Szabót a rendőrség garázdasággal gyanúsította meg, mint írták, azért, hogy a polgármesteri iroda egyik női alkalmazottját ellökte. Nem tudni, pontosan melyik jelenetre hivatkozik a rendőrség – egy nyilvánosságra került tévéfelvételen inkább egy nő lökdösi Szabót, aki az irodájában akarta felkeresni a polgármestert.

Szerdai sajtótájékoztatóján Szabó Bálint azt mondta: a városházán még senki sem sérelmezte, hogy ő belépett Botka László irodájának előterébe, hanem azért hívtak rendőrt ellene, mert nem akart onnan eljönni. A rendőrök is azt mondták neki: akkor állítják elő, ha nem távozik a városházáról.

Akkor még szó sem volt lökdösésről, garázdaságról. A keddi események nem róla szólnak, hanem arról, hogy félelmet kell kelteni az érintett Cserepes sori kereskedőkben és mindenkiben, aki a hatalommal szembe mer szegülni – fogalmazott Szabó Bálint, aki emlékeztetett rá: tízezer aláírást gyűjtöttek össze a Cserepes sori kereskedők és a szegénypiac megmentése érdekében. A kereskedők attól tartanak: az egész piacot el akarják tüntetni a föld színéről, és lakópark vagy újabb hipermarket kerül a helyére.

„Határozottan állítom, hogy a keddi rendőri intézkedés nem a rendőrség önhatalmú eljárása alapján történt, hanem politikai utasításra” – mondta sajtótájékoztatóján Szabó Bálint. Panasszal fordult Zélity László szegedi rendőrkapitányhoz.

Tavaly év végén arról is beszámoltak a lapok: folyamatban van egy büntetőeljárás hűtlen kezelés miatt, amelyben azt vizsgálják, kik és milyen értékben kaptak ingyenes parkolójegyet a városi közlekedési cégtől a polgármesteri kabinet döntése alapján. A listán három rendőrségi vezető, köztük Zélity László városi kapitány neve is szerepel.

A rendőrség és Zélity neve már nem először szerepel hasonló vitákban. 2009 novemberében, amikor a Mars téri kereskedők árusítóhelyeit törték össze, több kereskedőnek volt birtokvédelmi okirata, ám hiába mentek aznap este személyesen Zélity Lászlóhoz, az egyik sértett, a még ma is pereskedő volt MSZP-s Bíró Sándor szerint a rendőrség nem lépett fel a jogaik védelmében.

Pénteken ünnepi közgyűlést tartanak Szeged város napja alkalmából. Azon biztosan jelen lesz a polgármester – a Cserepes sori kereskedők legközelebb akkor próbálják Botka László figyelmét felhívni az ügyükre.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.