galéria megtekintése

Botka László elbújt a Cserepes sori kereskedők elől

7 komment


Tanács István

Autós tüntetést tartottak Szegeden a Cserepes sori kereskedők, akiknek bérleti szerződését felmondta az önkormányzati cég. Botka Lászlót kérték, hogy vonassa vissza a felmondásokat. A kereskedők képviselőjét rendőrökkel vitették el a városházáról.

Előre bejelentett, a rendőrség által biztosított autós tüntetést tartottak kedden délben Szegeden a Cserepes sori kereskedők, akik többségének, mintegy 60 árusnak május 31-ével fölmondták a bérleti szerződését a Cserepes sori piacon. A demonstráció végén sajtótájékoztatót tartottak a városháza előtt, majd Botka László polgármesternek szerették volna átadni a felmondó leveleket, hogy hasson oda: az önkormányzati cég vonja vissza azokat.

Botka, noha jelen volt a városházán, nem volt hajlandó átvenni a papírokat, illetve személyesen találkozni a kereskedőkkel. A felmondó leveleket Vécsey Ágnes sajtófőnök vette át, ám egyetlen szó nélkül sarkon fordult. A polgármester programjából tudni lehetett, hogy 14 órakor a házasságkötő teremben adja majd át a 10 millió forintos önkormányzati támogatásról szóló dokumentumokat szegedi nyugdíjas szervezeteknek. (Sokak szerint az ilyen adományok magyarázzák Botka sorozatos választási győzelmeit.)

Szabó Bálint, a Cserepes sori kereskedők képviselője ezen az eseményen próbált találkozni a polgármesterrel. Botka azonban végül nem jelent meg a nyugdíjasok előtt, Szentgyörgyi Pál alpolgármester adta át az adományokat. A kereskedőket a biztonsági őrök be sem engedték a városházára. Az újságírók a házasságkötő terembe még bemehettek, ám amikor követték Szabót a polgármesteri iroda folyosóján, őket nem engedték be az előtérbe. Az átlátszatlan üvegajtót becsukták, belátni nem lehetett. Ám a vita kihallatszott, abban szó sem volt arról, hogy Szabó bárkit is meglökött volna.

 
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Nemsokára rendőrök jelentek meg a városházán, és hosszú huzavona után előállították Szabó Bálintot a rendőrségre. A rendőrség közleménye később meglepő módon azt állította: garázdaság miatt járnak el ellene, mert „két kézzel megfogta az ott dolgozó női alkalmazottat, és ellökte". Ezt csak Botka stábjának tagjai láthatták, mivel a médiát az előtérből is kizárták. Miután Szabót elvitte a járőrkocsi, más rendőrök igazoltatták a városháza előtt várakozó kereskedőket és újságírókat.

Az ügy előzménye, hogy a kereskedők birtokvédelmet kértek Mózes Ervin jegyzőtől, ő azonban nem döntött az ügyben, de elfogultságot sem jelentett be. A Csongrád Megyei Kormányhivatal ezek után a makói önkormányzat jegyzőjét jelölte ki, hogy bírálja el a kereskedők birtokvédelmi kérését.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Cserepes sori kereskedők előtt ott a példa, hogy évekkel korábban a Mars téri piacon működő kereskedők bódéit egy éjszaka összetörték, négy pavilont az érvényes birtokvédelmi határozat ellenére leromboltak. Abban az ügyben még ma is folyik per. Bíró Sándor, aki akkor az MSZP tagja volt, szeretné elérni, hogy kiderüljön: a szegedi önkormányzat cége az Európai Unió megtévesztésével vette föl a Mars téri piac átépítésére a támogatást. Úgy nyilatkoztak ugyanis, hogy  a cég és a terület per- és teher- és igénymentes, ami nem felelt meg a valóságnak.

Mélyütés: ötvenhét százalékos díjemelés a szegények piacán

A Cserepes sori kereskedők attól tartanak: el akarják adni az értékes ingatlant, ezért akarják onnan kiszorítani őket. Tovább az előzményekhez: >>>

Bíró Sándor a Legfelsőbb Bíróságon pernyertes lett, az ítéletben kötelezték az önkormányzati céget, hogy közérdekű adatként adják ki az építkezés összes közpénzt érintő szerződését – a Legfelsőbb Bíróság ítéletét a piacot üzemeltető kft. a mai napig nem hajtotta végre.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Bírós Sándor és társai nemrég a végrehajtás érdekében indítottak pert a Szegedi Járásbíróságon. Ebben az ügyben a következő tárgyalást május 19-én 13 óra 30 perckor tartják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.