galéria megtekintése

Mélyütés: ötvenhét százalékos díjemelés a szegények piacán

Botka Lászlóhoz fordulnak Szegeden a Cserepes sori kereskedők, hogy a tulajdonos önkormányzat tekintsen el a több mint 50 százalékos bérletidíj-emeléstől. Attól tartanak: el akarják adni az értékes ingatlant, ezért akarják onnan kiszorítani őket. A polgármester cáfolja ezt.

Eredménytelenül zárult hétfőn a Cserepes sori kereskedők és Rácz Attila piacigazgató, valamint jogi képviselője, dr. Pintér Ferenc tárgyalása. A tavaly decemberben kinevezett igazgató ugyanis április 1-jétől nagy mértékben – a kereskedők képviselőinek számítása szerint átlag 57 százalékkal – megemelte a kereskedők által fizetett bérleti díjakat. Ezen kívül a legforgalmasabb szombati napokon, amikor a használtcikk-árusok is a legtöbben vannak, 200 forintot szednek a parkolók használatáért.

A kereskedők nem voltak hajlandók aláírni az előzetes egyeztetés nélkül megemelt díjat tartalmazó új szerződést. Szombaton és vasárnap, amikor már az új tarifát tartalmazó, aláírt szerződéssel kellett volna rendelkezniük, 140 kereskedő nem nyitott ki. Hétfőn délelőtt egyeztetést tartottak, ott azonban kiderült, hogy a piacigazgató érdemben nem hajlandó engedni. Az egyeztetés egy pontján Rácz Attila azt mondta: tőle a tulajdonos önkormányzat a Cserepes Sori Piac Kft. eddiginél eredményesebb működtetését várja el.

A Cserepes sor a „szegények piaca” Szegeden, de eddig is nyereségesen működött – 2015-ben például 11 millió forintos profitot hozott. Sokak szerint nem a nyereségtermelés a legfőbb értéke, hanem az, hogy ott a legszegényebbek vásárolnak, a lomipiacon pedig árusítanak is. Ez több ezer alacsony jövedelmű ember megélhetését teszi könnyebbé. Egy közel 40 milliárd forintos költségvetésű önkormányzaton nem sokat segít, ha megduplázzák is a 10 milliós nyereséget, az aprópénzes kereskedést és a belőle élőket azonban tönkreteszi.

 
Eddig hiába kértek, hiába tiltakoztak a kereskedők
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A kereskedők attól tartanak, hogy éppen ez a cél. A 4-5 hektáros terület egyben rendkívül értékes – akár lakóparkot építenek oda, akár újabb multinacionális üzletek költöznek be. A környéken pedig legalább ugyanekkora további terület csapható hozzá kisajátításokkal, a Cserepes soron még megmaradt roma családok kiköltöztetésével. Többen már azt is tudni vélik, melyik, a szocialistákhoz közeli befektetőcsoport vetett szemet a területre.

Botka László kérdésünkre megjegyezte: nem kíván piacigazgatóként szerepet vállalni, az egész ügyet politikai támadásnak tartja. A kereskedőknek szerinte azért nem tetszik az új rendszer, mert a korábbi piacigazgató nem egységes elszámolást alkalmazott, hanem mindenkivel külön-külön egyezett meg. Bár nem kötelező áfával növelt díjat kérni, de szerinte más piacon is elkérik a 27 százalék áfát. Amelyik kereskedő bejelentkezik az áfakörbe, az visszaigényelheti a fogyasztási adót. A kereskedőket képviselő Szabó Bálint szerint a piaci kft.-nek azért lett rá szüksége, hogy bár nem kötelező, de belekényszerítse a kis forgalmú kereskedőket az áfakörbe, mert az új igazgató kirúgta a biztonsági őröket és a takarítókat, hogy megtakarítsák az egészségügyi és nyugdíjbiztosítást fedező költségeket, és cégektől, számla ellenében, mégis jóval olcsóbban veszik igénybe ezt a szolgáltatást. Megtehetnék, hogy áfás számlát követelnek, de ha nem ellehetetleníteni akarnák a piacot, nem kellene növelni az eddig fizetett összeget, csupán megosztanák bérleti díjra és áfára.

Botka cáfolta, hogy el akarnák adni a területet, amely szerinte a romák lakta Cserepes sor miatt nem is lenne kelendő. Leszögezte, hogy használtcikk-piacra szükség van a városban, ezért nem megszüntetni, hanem fejleszteni akarják azt. Akkor is sokan tiltakoztak, amikor a Mars tér rekonstrukcióját elkezdték, de az eredmény őket igazolta.

A Mars téri kereskedők bódéinak erőszakos lerombolása ügyében még mindig folyik per a bíróságon.

Rácz Attila az egyeztetés végén megfenyegette a kereskedőket, hogy aki aláírt, felemelt díjas szerződés nélkül árusít, azt kivezettetik a piacról. A kereskedők erre úgy döntöttek, hogy inkább kedden sem nyitnak ki, de nem írják alá a másfélszeres díjról szóló szerződést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.