Nem alapíthatnak frakciót a 'szakadárok'

A Fidesz közölte, hogy a DK-nak és a PM-nek sem a hatályos házszabályi rendelkezések, de még az Országgyűlés által elfogadandó házszabály-módosítás alapján sem lesz joga frakciót alakítani.

A Demokratikus Koalíciónak, illetve a PM-nek sem a hatályos házszabályi rendelkezések, sem az Országgyűlés által elfogadandó házszabály-módosítás értelmében nincs joga a frakcióalakításra - tájékoztatta közleményében Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteken az MTI-t.

A kormánypárti politikus emlékeztetett rá, hogy az Alkotmánybíróság vonatkozó döntése alapján csak a választásokon 5 százalékot önállóan elért pártoknak van lehetőségük frakcióalakításra, azok a pártok pedig, amelyek nem indultak az előző választáson, vagy nem érték el ezt a küszöböt, nem alakíthatnak frakciót.

Az MSZP-ből, illetve az LMP-ből kivált szakadárok demokrácia-felfogását jól tükrözi, hogy úgy gondolják: az ő esetükben és érdekükben a választások eredménye is figyelmen kívül hagyható - zárul Gulyás Gergely közleménye.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága pénteken úgy foglalt állást, hogy a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti képviselőcsoportot alakíthat.
A házszabályt módosító indítvány alapján a Demokratikus Koalíció (DK) ismét frakcióalapítási kérelmet nyújt be a parlamentnek. Mint írták: ha az LMP-nek a 7 képviselővel joga lesz frakciót alakítani, ez a jog nem vehető el a nyolcfős PM-csoporttól és a tízfős DK-s képviselőcsoporttól sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.