'Gyurcsány ellenzékben is rombolna'

A Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány Ferenc tudja, hogy az MSZP vereséget fog szenvedni az áprilisi parlamenti választáson: ellenzéki létre készül, és egy romboló ellenzékiségről győzködi pártja tagjait.

Navracsics Tibor ezt azután közölte hétfőn Budapesten, hogy a Magyar Nemzet szombaton azt írta: egy csütörtöki zárt körű rendezvényen titokban készített hangfelvétel szerint Gyurcsány azt mondta, a szocialistáknak ellenzékben úgy kell majd politizálniuk, hogy a leendő miniszterelnök "minden hétfő reggel átkozza a pillanatot", amikor tudatosul benne, kik állnak vele szemben.

Navracsics Tibor szerint az MSZP-nél két kampány látható: egy Mesterházy Attila kormányfőjelölt vezette "látszatkampány" és egy sötét, gyűlölködő, Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnök által vezetett "árnyékkampány". Az utóbbi az igazi, hiszen Gyurcsány meghatározó szereplője az MSZP-nek, aki a párt országos listájának negyedik helyéről akár az ellenzék frakcióvezetője is lehet - tette hozzá sajtótájékoztatóján. Úgy látszik tehát - mondta -, ma az MSZP-n belül már nem azon folyik a vita, ki lesz a párt kormányfőjelöltje, hanem azon, ki lesz az ellenzéki frakció vezetője. Gyurcsány Ferenc nem azon gondolkozik, hogy mit tenne a pártja, ha győzne, hanem arra készül, és arra készíti fel az MSZP-t, hogyan kell "kegyetlen, könyörtelen" ellenzékinek lenni - vélekedett Navracsics Tibor.

"Gyurcsány csak zárt ajtók mögött mond igazat"

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője úgy véli, a volt miniszterelnök arról győzködi az MSZP tagjait, hogy az ellenzék legfontosabb feladata a kormányzás megakadályozása. "Érdekes módon Gyurcsány Ferenc egyébként igazat szokott mondani - zárt ajtók mögött; nyilvánosság előtt viszont szinte mindig hazudott" - fogalmazott Navracsics Tibor, hangsúlyozva: itt az idő, hogy a volt kormányfő végre a nyilvánosság előtt is valljon színt.

"Gyűlölködő árnyékkampány"

Megjegyezte, itt az idő arra is, hogy az MSZP megszüntesse "gyűlölködő árnyékkampányát", hogy színt valljon, ki az igazi kampány igazi arca: Mesterházy Attila, a "látszatkampányé" vagy Gyurcsány Ferenc, az "árnyékkampányé". A fideszes politikus kérdésre azt mondta, csak azt kéri a szocialistáktól, hogy annyira legyenek konstruktívak, amennyire a Fidesz volt. Gyurcsány Ferenc azonban nem ezt a politikát hirdette meg - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy az MSZP - ha lesz rá lehetősége - megpróbálja megakadályozni a Fidesz kormányzati struktúrájának kialakítását, Navracsics Tibor úgy válaszolt: Gyurcsány Ferenc mondatából ez következik; az, hogy az MSZP a következő ciklusban, ha ellenzéki frakció lesz, mindent meg fog tenni azért, hogy lebénuljon a magyar politika.

"Ocsmányul rágalmazni"

Gyurcsány Ferenc vasárnap az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, ha a Magyar Nemzet, a HírTV és a Magyar Hírlap "nem ocsmányul rágalmazni, hanem tájékoztatni szeretne", akkor tegye meg, hogy teljes egészében nyilvánosságra hozza a birtokába került szombathelyi hangfelvételt, s akkor ki fog derülni az igazság. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a Fidesz pártsajtója "bornírt hazugságot" terjeszt, amikor azt állítja, hogy az említett fórumon azt mondta, hogy a nemzeti radikalizmust és a szociális populizmust is felhasználná egy majdan megalakuló Fidesz-kormány ellen.

Zárt körben a Tó vendéglőben

Az MSZP Vas megyei elnöke az MTI megkeresésére szombat este kifejtette: a zárt körű rendezvényen, amelyet csütörtök kora este a szombathelyi Tó vendéglőben tartottak, az MSZP-tagok mellett szimpatizánsok is részt vettek, összesen mintegy 250-en, ahol a volt miniszterelnök egy rövid beszéd után kérdésekre válaszolt. Nemény András szerint az egyik kérdező vetette fel: hogyan viselkedne az MSZP, ha ellenzékbe kerülne a választásokon, milyen ellenzék lenne. Az MSZP Vas megyei elnöke közölte: Gyurcsány Ferenc a kemény ellenzéki magatartásról szólva említette Orbán Viktor nevét, de neki szánt üzenetet nem fogalmazott meg. Semmi olyan nem hangzott el a rendezvényen, ami ne hangozhatott volna el nyilvánosan is - vélekedett. Hozzátette: nem indítanak belső vizsgálatot amiatt, hogy valaki titokban felvételt készített a beszédről.

Nyakó: Orbánnak tűrnie kell a kritikát

A Fidesznek programja nincs, csak gyűlöletkampány-forgatókönyve. Gyurcsány Ferenc állandó támadása, provokálása sem feledteti el azonban a tényt, hogy Orbán Viktor kötcsei beszéde rémítő jövőképet villant fel a magyarok előtt. Kétharmados Orbán-hatalom, ellenzék nélküli parlament, egypártrendszer. Értjük, hogy Orbán Viktor nem bírja a kritikát, de nem segíthetünk: a demokráciában tűrnie kell - reagált Nyakó István, az MSZP szóvivője.

Navracsics Tibor és Orbán Viktor az ülésteremben
Navracsics Tibor és Orbán Viktor az ülésteremben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.