Félreértés lett volna Dávid Ibolya megfigyeltetése?

"Fatális félreértés", hogy bárki megbízást adott volna Dávid Ibolya megfigyelésére - állították tanúvallomásukban az UD Zrt. vezetői a Fővárosi Bíróságon folyó perben. Egy hasonló ügyben beidézték Almássy Kornélt is.

A személyiségi jogi pert Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere indította az MDF elnöke ellen. Stumpf szerint ugyanis Dávid Ibolya egy parlamenti felszólalásában megsértette a jó hírnevét, amikor azt állította róla, hogy megfigyeltette őt "és kreált bizonyítékoktól sem riadt vissza, hogy beavatkozzon egy másik párt életébe és félreállítsa annak elnökét".

Az UD Zrt. tanúként meghallgatott egyik vezetője a tárgyaláson tagadta, hogy bárkitől megbízást kapott volna Dávid Ibolya megfigyelésére.

 

'Nem tudta bizonyítani'

Stumpf István jogi képviselője szerint Dávid Ibolya nem tudta bizonyítani állításait, de még csak valószínűsíteni se tudta azt, hogy ügyfelének bármiféle érintettsége lenne az ügyben. Mint mondta, Dávid Ibolya a volt kancelláriaminisztert érintő parlamenti felszólalása során nem azzal a gondossággal és körültekintéssel járt el, ahogy ez a közvéleményt hivatásszerűen formáló közszereplőtől elvárható.

Somogyi nem tud semmit

A tárgyaláson tanúként hallgatták meg Somogyi Zoltán politológust, az MDF tanácsadóját is, aki kérdésre elmondta: nincs tudomása arról, hogy Stumpf Istvánnak bármiféle adatgyűjtési ügyhöz köze lenne, ám furcsa lenne, ha a volt kancelláriaminiszter nem tudna arról, miként foglalt állást tavaly ősszel az általa vezetett Századvég Alapítvány az MDF elnökválasztásáról.

'Nincs ésszerű magyarázat'

Dávid Ibolya a tárgyaláson azt hangsúlyozta: eddig nem cáfolták az UD Zrt. egyik vezetője és Csányi Sándor OTP-elnök közötti tavalyi telefonbeszélgetés valóságtartalmát, azt, hogy Tombor Andrástól, Orbán Viktor volt tanácsadójától rá vonatkozó adatgyűjtésre kaptak megbízást, mely mögött Almássy Kornél és Stumpf István állt. A pártelnök szerint arra sincs ésszerű magyarázat, amit az UD Zrt. vezetői állítanak, hogy a rögzített telefonbeszélgetés csupán egy "fatális félreértés" lenne.

'Szokatlanul mélyen'

A pártelnök a tárgyaláson azt mondta: furcsa, hogy az UD Zrt. egyik vezetőjének Csányi Sándor OTP-elnök részére tavaly adott telefonos - utóbb nyilvánosságra került - tájékoztatását az adatgyűjtéssel kapcsolatban ma félreértésnek minősítik, hiszen az ügy kipattanásakor erről még nem volt szó. Közlése szerint Tombor András "szokatlanul mélyen" foglalkozott az MDF belső ügyeivel, mint ahogy Giró-Szász András politológus is.

Feltette a koronát

Dávid Ibolya hangsúlyozta, hogy ő a pártjával kapcsolatos nemkívánatos jelenségekre kívánta felhívni a figyelmet, amikor tavaly a nyilvánossághoz és a hatóságokhoz fordult, ugyanis egy éven keresztül tapasztalta, mi folyik "Tombor András, Giró-Szász András és Almássy Kornél körül", a Csányi Sándor és az UD Zrt. egyik vezetője közötti telefonbeszélgetés "csak feltette erre a koronát".

A bíróság kedden lezárta a bizonyítási eljárást és november 25-ére kitűzte az elsőfokú ítélet kihirdetését az UD Zrt.-vel összefüggő személyiségi jogi perben.

Almássy ismét a bíróság előtt

Ugyancsak az UD Zrt.-vel összefüggő, másik személyiségi jogi perben tanúként idézte be a bíróság Almássy Kornélt és Giró-Szász András politológust. Ezt a pert Tombor András indította Dávid Ibolya ellen. Orbán Viktor egykori tanácsadója jó hírnevének megsértése miatt perelte be a pártelnököt és a pártot, álláspontja szerint ugyanis Dávid Ibolya egyes kijelentéseiben azt a hamis látszatot keltette, hogy megfigyeltetésében és lejáratásában ő játszott volna szerepet.

Tavaly szeptemberben az MDF elnöke azt mondta: egy hangfelvétel szerint T. A. (Tombor András) az UD Zrt.-t azzal bízta meg, hogy gyűjtsenek róla terhelő adatokat, a megbízás mögött Almássy Kornél áll, a párt élén történő váltást pedig S.-ék (Stumpf Istvánék) pénzelik.

'Téves, hibás félreértés'

A keddi tárgyaláson tanúként hallgatták meg Tóth Jánost, az UD Zrt. egyik vezetőjét, aki tavaly augusztusban ismeretlen módon rögzített, majd szeptemberben nyilvánosságra került telefonbeszélgetést folytatott Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával. Tóth János telefonon arról tájékoztatta a bankvezért, hogy megbízást kapott Tombor Andrástól Dávid Ibolyára vonatkozó adatgyűjtésre, amely mögött Almássy Kornél akkor még MDF-es politikus, illetve Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere áll, és az ügy hátterében az MDF-en belüli hatalomátvétel húzódik meg. Tóth János a tárgyaláson azt hangsúlyozta, hogy a telefonbeszélgetés során rögzített közlése félinformációkon alapuló, téves, hibás tájékoztatás, félreértés volt. Sem Tombor, sem Stumpf nem adott efféle megbízást a cégnek, amely eleve távol tartotta magát a politikától - közölte.

A Tombor András kontra MDF és Dávid Ibolya személyiségi jogi perben jövő februárra tűzte ki a következő tárgyalást a Fővárosi Bíróság, amelyre tanúként idézte Almássy Kornélt és Giró-Szász András politológust.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.