Hűtlen kezeléssel gyanúsítják a pécsi buszeladót

Feltűnően olcsón adta el a buszokat, majd dupla annyiért visszabérelte a járműveket a Pécsi Közlekedési Zrt. vezetője.

A Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. vezérigazgatója, Keczer László a gyanúsítottja a pécsi buszeladási ügynek. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság később ad ki közleményt az ügyben.

A rendőrséghez közelálló, magát megnevezni nem kívánó forrásból úgy tudni, hogy a cégvezetőt különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják, és e minőségben kihallgatták. Keczer László a nyomozók szerint 1,2 milliárd forint kárt okozott.

Az ügyben Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere tavaly júniusban tett feljelentést, miután nyilvánosságra került, hogy a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. 51, illetve a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő és a baranyai megyeszékhely tömegközlekedését biztosító PK Zrt. korábban 2,2 milliárd forint plusz áfáért eladta mintegy 150 buszból álló járműparkját a PK Zrt. és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek.

A buszok egy része könyv szerinti értéken, másik része nullára leírva, 500-600 ezer forint közötti összegekért cserélt gazdát. A PK Zrt. azóta havi 1,2 millió forintért bérli a járművek darabját és 10 évre vonatkozóan egy összegben 2 milliárd forint plusz áfa rendelkezésre állási díjat fizetett a vevőnek

Páva Zsolt a feljelentést megelőzően úgy fogalmazott: "olyan súlyú vagyonvesztés lehetősége merül itt fel, melynek hátterét, indítékait ki kell vizsgálni". Megjegyezte, hogy a cég vezetői nem tájékoztatták hivatalosan arról, miért volt szükség a nagy port kavart tranzakcióra.

Varga Péter, a Pécs Holding Zrt. azóta menesztett vezérigazgatója a buszeladások hírének napvilágra kerülésekor azt mondta:a helyi járatú buszközlekedés fenntartása biztosított a Dunántúl legnagyobb városában, de nem tudja, érte-e kár a várost.

"Felmerülhet a bűncselekmény gyanúja, de nem hiszem, hogy bűncselekményről, hanem egész egyszerűen a menedzsmentjogok rossz értelmezéséről lehet szó" - jegyezte meg, utalva arra, hogy a PK Zrt. kisebbségi, de a menedzsmentjogokat gyakorló tulajdonosa nem értesítette a lépésről a Pécs Holdingot és az önkormányzatot.

Hozzátette, nem tudja, mi volt az ügylet célja, értelme, de úgy véli, az eljárás ellentétes a PK Zrt. alapító okiratával és a szindikátusi szerződéssel, ilyen volumenű értékesítéshez közgyűlési jóváhagyásra lett volna szükség.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.