Felmentették a pécsi vagyonkezelő vezérigazgatóját

Felmentették a pécsi vagyonkezelő cég vezérigazgatóját csütörtökön. Varga Péter menesztését Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere kezdeményezte a rendkívüli közgyűlésen, a képviselők pedig megszavazták az erről szóló előterjesztést.

A Pécs Holding Zrt. vezérigazgatójától, Varga Pétertől a nemrégiben kirobbant buszeladási botrány miatt rendkívüli felmondással vált meg a Baranya megyei város. A kezdeményezést azonban nem mindenki támogatta, az ellenzéki szocialisták nemmel szavaztak. A megüresedett posztra pályázat útján keres új embert a pécsi városvezetés, a döntésig a gazdasági igazgató irányítja a vagyonkezelő céget.

Képviselői információk szerint kényes ügy Varga Péter elmozdítása, eltávolításának módja ugyanis jogilag támadható, mivel a törvény szerint a döntéshozatalkor védekezési lehetőséget kellett volna biztosítani a számára, ám ő a közgyűlésen nem tudott  megjelenni.

Június elején került nyilvánosságra, hogy a Pécs Holding Zrt. 51 és a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő helyi busztársaság, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. a közelmúltban nettó 2,2 milliárd forintért eladta mintegy 170 buszból álló járműparkját a PK Zrt. és az LL Bus Kft. által  létrehozott PK Busrent Kft.-nek. A buszok egy része könyv szerinti értéken, a másik része pedig 500-600 ezer forint közötti  összegekért cserélt gazdát.

A PK Zrt. azóta 1,2 millió forint havi bérleti díjat fizet a járművek darabjáért és 10 évre vonatkozóan egy összegben nettó kétmilliárd forint rendelkezésre állási díjat a vevőnek.

Az ügy kapcsán Páva Zsolt polgármester feljelentést is tett; különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt indult nyomozás.

Az MTI Varga Pétert is kereste telefonon, ám nem sikerült őt elérni. Korábban úgy nyilatkozott: nem tudja, érte-e kár a várost. "Felmerülhet a bűncselekmény gyanúja, de nem hiszem, hogy bűncselekményről, hanem egész egyszerűen a menedzsmentjogok rossz értelmezéséről lehet szó" - mondta, utalva arra, hogy a PK Zrt. kisebbségi, de a menedzsmentjogokat gyakorló tulajdonosa nem értesítette a lépésről a Pécs Holdingot és az önkormányzatot.

Hozzátette: nem tudja, mi volt az ügylet célja, értelme, de úgy véli, az eljárás ellentétes a PK Zrt. alapító okiratával és a szindikátusi szerződéssel, ilyen volumenű értékesítéshez ugyanis közgyűlési jóváhagyásra lett volna szükség. Egy héttel ezelőtt a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. ügyvezetőjének felmentését indította el Páva Zsolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.