Fellélegezhetnek a sumonyi álgazdák

Egyelőre nem kell törleszteniük adóhátralékukat azoknak a sumonyi őstermelőknek, akik azért halmoztak fel köztartozást, mert csalók csőbe húzták őket.

Mint arról beszámoltunk, a Baranya megyei Sumonyban két tucat, őstermelői igazolvánnyal rendelkező, ám alapvetően közmunkából élő helybélit egy ismerősük rávett arra, hogy eladóként írjanak alá fiktív felvásárlási jegyeket. A papírokon az állt, hogy az aláírók 10-20 millió forint értékben gabonát adtak el a hegyszentmártoni Fisch-Bau Bt.-nek. A papírt aláírók – akik szignójukért 25 ezer forintot kaptak – semmit sem termeltek, hisz nincs hozzá se földjük, se gépük. A felvásárlási jegy viszont azt dokumentálta, hogy az őstermelők gabonát adtak el, és árbevételük volt, így a NAV milliós adóhiányt állapított meg náluk. Az érintettek béréből a NAV elkezdte vonni a hátralékot.Mivel a tartozók jövedelme alacsony, többségük 15-20 év alatt képes csak rendezni az adósságát.

Mindeközben a NAV pécsi bűnügyi igazgatósága vizsgálatot indított az ügyben, mert a nyomozók gyanúja az, hogy az őstermelők beszervezői követtek el csalást, és a pénzért aláíró sumonyiak semmit sem termeltek és értékesítettek (így adótartozásuk sincs). Ám amíg a nyomozás eredményesen le nem zárul, addig a fiktív felvásárlási jegyeket aláíró őstermelők nem szabadulnak meg az adósságuktól.

Cikkünk nyomán a Szent Márton Caritas Alapítvány jogsegélyszolgálata a bajba jutott őstermelőket képviselve arra kérte az adóhatóságot, hogy függessze fel a hátralék behajtását a nyomozás lezárásig. A NAV pozitív választ adott, és ettől a hónaptól már nem vonják a sumonyiak béréből a hátralékot.

Arról, hogy jelenleg hol tart az ügyben a nyomozás, a NAV dél-dunántúli bűnügyi igazgatósága nem kívánt nyilatkozni. Más forrásból szerzett információink szerint az a cég, amelyik „megvette” a sumonyi őstermelők nem létező gabonáját, utóbb visszaigényelte a 12 százalékos kompenzációs felárat a virtuálisan felvásárolt gabona után. Ennek nyomán az államot 25-30 millió forint kár érte. Januárban, az esetről szóló első cikkünk megírása előtt beszéltünk a felvásárlójegyen feltüntetett cég vezetőjével, aki azt mondta, nem ő szervezte be az őstermelőket, hanem az egyik felvásárlója. Hozzátette, hogy őt a NAV nem gyanúsítja, a nyomozók tanúként hallgatták meg, ennél többet azonban nem nyilatkozott. A Fisch-Bau Bt. vezetőjéről tudni kell, hogy sikeres agrárvállalkozó, aki több száz hektár állami föld bérleti jogát nyerte el az elmúlt években, és ezt sokan azzal magyarázzák, hogy tagja a Fidesznek, és jók a kapcsolatai a kormánypárt meghatározó, dél-dunántúli személyiségeivel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.